Japońska herbata kukicha. Odkwasza organizm i walczy z rakiem
Ma słodkawy, kremowy aromat z nutą kwiatową, a bardziej czułe podniebienia rozpoznają w niej też subtelny posmak orzechów. To najdelikatniejsza z zielonych herbat, o dużo niższej zawartości garbników i teiny. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie musisz nadrobić te braki.
Jest bowiem nie tylko smaczna, ale i niezwykle cenna dla zdrowia. W tych rejonach, z których pochodzi, kukicha, bo o niej mowa, słynie ze swej mocy oczyszczania organizmu z toksyn. Ponadto obniża cholesterol oraz działa przeciwnowotworowo.
Kukicha – co to za herbata?
Kukicha to niezwykła herbata. Pochodzi z Japonii i w przeciwieństwie do tradycyjnych zielonych herba, takich jak sencha czy gyokuro, nie jest przygotowywana z samych wyselekcjonowanych liści, lecz głównie z łodyżek, ogonków liściowych i nerwów liściowych krzewu Camellia sinensis. To właśnie dlatego kukicha ma tak delikatny smak oraz niską zawartość teiny.
Uprawiana jest przede wszystkim w Japonii, a największe plantacje znajdują się w prefekturach Shizuoka, Kyoto oraz Kagoshima. Co ciekawe, kukicha powstaje jako produkt uboczny przy produkcji wykwintnych herbat, a mimo wszystko zyskała ogromną popularność – dzięki swoim unikalnym walorom smakowym i zdrowotnym.
A jak smakuje? Bardzo łagodnie, jest lekko słodkawa, z nutami kremowymi i orzechowymi. W przeciwieństwie do innych zielonych herbat kukicha zawiera mniej garbników, dzięki czemu nie czuć w niej goryczy nawet po dłuższym parzeniu.
Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem wypada dziś, 4 lutego Gdy zauważysz, wzywaj karetkę. Masz tylko cztery minutyWłaściwości prozdrowotne kukichy
Ta wyjątkowa herbata to niemal lekarstwo:
- wspiera układ pokarmowy – poprawia pracę żołądka i jelit, może pomagać w problemach trawiennych, takich jak zgaga czy wzdęcia; jest niezastąpiona podczas odchudzania,
- obniża poziom cholesterolu – jeżeli będziesz ją pić regularne, pomoże zredukować "zły" cholesterol LDL i poprawi poziom HDL,
- wzmacnia układ odpornościowy – dzięki zawartości polifenoli i mikroelementów pomaga organizmowi lepiej radzić sobie z infekcjami,
- działa antyoksydacyjnie – zawiera dużo katechin, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- odkwasza organizm – dzięki zasadowemu pH pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, co może zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym; ponadto kukicha jest wyjątkowo zasobna w wapń,
- oczyszcza organizm z toksyn – pomaga usuwać metale ciężkie i inne toksyny, wspiera w ten sposób funkcjonowanie wątroby i nerek,
- obniża poziom stresu – zawiera L-teaninę – jest to aminokwas, który wspiera relaksację i poprawia koncentrację, ale bez efektu pobudzenia,
- działa przeciwnowotworowo – wspomniane katechiny i inne polifenole zawarte w tej herbacie, mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, co potwierdzają badania naukowe.
„Uważa się, że korzystne efekty zdrowotne herbaty wynikają z polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Zielona herbata zawiera polifenole, w tym flawanole, flawandiole i kwasy fenolowe (do 30% suchej masy). Najważniejszymi flawonoidami są katechiny, które stanowią około 10% suchej masy (...). Te rodzime związki fenolowe są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu antymutagennym, przeciwnowotworowym, hipocholesterolemicznym, przeciwbakteryjnym, przeciwalergicznym i innych klinicznie istotnych właściwościach” – podają autorzy pracy „Green tea preparation and its influence on the content of bioactive compounds” (link do badania niżej).
Kukicha – jak parzyć, by wyciągnąć z niej jak najwięcej?
Sposób parzenia herbaty ma znaczenie i nietrudno popełnić w tej kwestii błąd. Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości kukichy, warto zatem przestrzegać kilku zasad parzenia:
- temperatura wody – kukicha powinna być parzona w wodzie o temperaturze 70-80°C; wrzątek może spowodować, że napar stanie się gorzki i straci swoje właściwości,
- czas parzenia – optymalny to 2-3 minuty; przy dłuższym parzeniu można uzyskać mocniejszy napar, który jednak wciąż będzie stosunkowo delikatny,
- ilość suszu – na filiżankę (ok. 250 ml) wystarczy 1-2 łyżeczki herbaty,
- możliwość wielokrotnego parzenia – kukichę można parzyć 2-3 razy; każdy kolejny napar będzie nieco łagodniejszy, ale nadal bogaty w składniki odżywcze.
Źródła: sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996909002877, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3970408/?utm_source=chatgpt.com, academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/57/3/78/1858454?utm_source=chatgpt.com&login=false
Zobacz także:
Obniża cholesterol i przeciwdziała nowotworom. Tę herbatę możesz pić nawet przed snem
Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona
Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!