Nie jesteś łasuchem. Ciągła ochota na słodycze to brak ważnego minerału
Wielu uważa osoby z ciągłą ochotą na słodycze za łasuchów. Okazuje się jednak, że problem wcale nie musi w tym tkwić. Chodzi bowiem o brak ważnego minerału. Co i jak należy suplementować? Podpowiadamy.
Niepohamowana ochota na słodycze. Niekoniecznie musisz być żarłokiem
Osobom, które mają niepohamowaną ochotę na słodycze, najpewniej brakuje ważnego minerału – chromu. Jego zadaniem jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Jeśli jest go zbyt mało, to przemiany metaboliczne nie zachodzą w poprawny sposób.
Chrom jest też wsparciem dla insuliny, czyli hormonu, który odpowiada za transport glukozy do poszczególnych komórek ciała. Ponadto bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów oraz syntezie białek. Chcesz wiedzieć więcej o mikroelementach? Przeczytaj: Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie
To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytówNiedobór tego pierwiastka jest bardzo niebezpieczny dla człowieka
Niedobór chromu prowadzi do problemów z tolerancją glukozy. Jeśli taki stan będzie utrzymywał się dłuższy czas, istnieje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.
Co ciekawe, z badania "Comparative effects of vitamin and mineral supplements in the management of type 2 diabetes in primary care: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials" wynika, że chrom jest najskuteczniejszy w obniżaniu glukozy na czczo i ogranicza wahania poziomu cukru we krwi, które są niekorzystne ponieważ wówczas towarzyszy nam niepohamowany apetyt – również na słodkie. Jeśli więc borykamy się z takim problemem, warto zbadać poziom chromu we krwi. Chcesz wiedzieć co jeszcze warto suplementować? Przeczytaj: Jeśli masz 30 lat, to już powinien być twój nawyk. Codziennie łykaj tę witaminę.
Takie są objawy niedoboru chromu. Nie bagatelizuj ich
Do objawów niedoboru chromu zaliczamy:
- zwiększony apetyt na słodycze,
- podwyższony poziom glukozy we krwi,
- podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- zwiększenie masy ciała,
- rozdrażnienie,
- trudności w koncentracji,
- bóle głowy,
- częste uczucie zmęczenia,
- senność,
- osłabienie.
Gdzie znaleźć chrom w jedzeniu? To najlepsze źródła tego minerału
Najlepsze źródła chromu to:
- produkty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane, kasza gryczana, brązowy ryż, ciemne pieczywo,
- mięso - wołowina, cielęcina, kurczak,
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- warzywa zielone – np. brokuły, kalafior, sałata.
- rośliny strączkowe – np. fasola, ciecierzyca, soczewica,
- orzechy, takie jak laskowe, nerkowce, migdały,
- czarny pieprz,
- ciemne, gorzkie czekolady.
Gdy jedzenie nie wystarczy. Suplementacja chromu – jak zrobić to prawidłowo?
Osoby zdrowe nie muszą suplementować dodatkowo chromu, ponieważ ilości dostarczane z jedzeniem są wystarczające. Suplementację powinny zastosować z kolei osoby, które mają problem z nadmiarem żelaza i cynku w organizmie, bo utrudniają one wchłanianie.
Suplementacja chromu powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza, ponieważ istnieje ryzyko przedawkowania. Skutki takiego działania to:
- nudności,
- biegunka,
- ból głowy,
- zaburzenia wątroby i nerek;
- zaburzenia pracy układu nerwowego.