Lekkie zamienniki ziemniaków. Z czego najlepiej przygotować zdrowe puree?
Ziemniaki to popularny składnik wielu dań, ale warzywa te nie zawsze są najlepszym wyborem dla osób dbających o sylwetkę czy zdrowie – zwłaszcza jeśli łączą je z masłem, śmietaną czy tłustym mlekiem.
Na szczęście istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki, zawierając przy tym mniej kalorii, więcej błonnika i cennych składników odżywczych. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni to doskonałe alternatywy. Dzięki nim można ograniczyć spożycie węglowodanów i uniknąć skoków cukru we krwi.
Puree z kalafiora – pyszne, lekkie i bardzo zdrowe
Kalafior to jedno z najczęściej polecanych warzyw, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaki. W postaci puree, wizualnie bardzo je przypomina, ale zaskakuje smakiem i wartościami.
- Puree z kalafiora jest niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne
- Zawiera potas, wapń oraz antyoksydanty, które wspomagają zdrowie serca i układ odpornościowy
- Regularne spożywanie kalafiora może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób nowotworowych, dzięki zawartości glukozynolanów
- Co ważne, kalafior ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stanie się idealnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub kontrolujących poziom cukru we krwi
Warto pamiętać, że osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy kamica żółciowa, powinny skonsultować spożycie tego warzywa z lekarzem. Na warzywa z rodziny krzyżowych, do których należy kalafior, ale też brokuł, kapusta czy kalarepa, powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Warzywa te zawierają goitrogeny, które wiążą jod, blokując prawidłową syntezę hormonów tarczycy.
Nawet nie wiesz, że to może dotyczyć ciebie! Lekarka wymienia 12 oznak nadmiernego stresu Marszałek Hołownia zapowiada walkę z jednorazowymi, smakowymi e-papierosamiInne warzywa, z których można zrobić zdrowe puree
Oprócz kalafiora, istnieje wiele innych warzyw, które mogą stać się bazą lekkiego, zdrowego puree:
- Brokuły – niskokaloryczne, bogate w witaminę C i K, wspierają zdrowie kości i odporność. Puree z brokułów jest lekkostrawne, nietypowe w smaku i ma ciekawy kolor, a same warzywa zawierają sulforafan o właściwościach antynowotworowych i antybakteryjnych
- Marchew – naturalnie słodkawa, bogata w beta-karoten, wspomaga zdrowie skóry i wzrok. Puree z marchewki nadaje daniom ciekawy smak i kolor. Jeśli przeszkadza nam słodkawy smak takiej potrawy, marchew można połączyć np. z selerem korzeniowym
- Korzeń selera – niskokaloryczny, o subtelnie orzechowym smaku, bogaty w witaminy z grupy B i potas, wspomaga regulację ciśnienia krwi
- Dynia – ma niewiele kalorii, pełna błonnika i witaminy A, wspiera zdrowie oczu oraz układu trawiennego. Dynia to idealna opcja na puree o delikatnym smaku.
Najprostszą drogą do przygotowania puree, bez utraty cennych składników odżywczych, jest upieczenie pokrojonych na kawałki warzyw z ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek, a następnie ich zblendowanie lub potłuczenie.
Fot. Canva/margouillatphotos, Getty Images
Zalety zdrowotne i wskazania do spożycia puree warzywnego
Puree z warzyw to doskonała alternatywa dla ziemniaków, zwłaszcza dla osób, które muszą ograniczać spożycie węglowodanów. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni sprawdzi się w diecie diabetyków, osób na diecie niskokalorycznej oraz tych, które chcą unikać nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Warzywa te są ponadto bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i przyspiesza uczucie sytości.
Zobacz także:
Jesteś wrażliwy na zmiany pogody? Lekarz mówi, jak sobie z tym radzić
Po tym poznasz, że to Hashimoto. Wiele kobiet dowiaduje się o chorobie przed ciążą
Samobadanie piersi może uratować życie. Jak prawidłowo wykonać je w domu?