Majonez jest bombą kaloryczną. Te zamienniki są zdrowsze i równie smaczne
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a przygotowania w tym czasie są wyjątkowo intensywne. Na świątecznych stołach nie zabraknie wielu pyszności, suto doprawionych majonezem, bo trudno wyobrazić sobie przecież sałatkę jarzynową czy jajka bez tego dodatku. Nie jest on jednak najlepszym wyborem ze względu na swoją zawartość tłuszczu oraz kalorii.
Na szczęście są pewne zamienniki majonezu, które sprawią, że nasze dania będą równie pyszne, a zdrowsze. Można je stosować oczywiście w świątecznych potrawach czy sałatkach, ale też w codziennym żywieniu. Oto one!
Majonez ma dużo kalorii oraz tłuszczu
Majonez składa się przede wszystkim z oleju, jajek, octu oraz przypraw. Jedna łyżka tego dodatku zawiera 170 kcal oraz 20 g tłuszczu. Kupowanie majonezu bije rekordy popularności przede wszystkim w okresie przedświątecznym. W czasie świat majonezem ozdabiamy jajka czy sałatki.
Dzięki temu dodatkowi smak potraw jest przede wszystkim bardziej wyrazisty. Majonez choć pyszny, do zdrowych nie należy. Na szczęście jest kilka równie dobrych zamienników majonezu, a co najważniejsze-zdrowszych.
Czym zastąpić majonez? Oto zdrowe zamienniki
- Robiąc wielkanocne sałatki, zamiast majonezu możemy dodać do nich jogurt naturalny , który będzie zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Jogurt bogaty jest w białko, wapń oraz probiotyki, wspierające zdrowie układu pokarmowego. Jogurt naturalny jest nie tylko świetną bazą do sałatek, ale też marynat czy kanapek.
- Zamiast majonezu do świątecznych przekąsek, ale też do codziennej diety dodajmy musztardę. Jedna łyżka musztardy zawiera m.in. 9 kcal, 05 g białka, 05 g tłuszczu. Musztarda ma bardzo wyrazisty smak i z łatwością podkręci smak wielu potraw.
- Awokado świetnie zastąpi majonez na wielkanocnym śniadaniu, którym można ozdobić jajka na twardo. Guacamole, czyli rozgniecione awokado połączone ze szczyptą chili oraz sokiem z limonki sprawdzi się w jajkach na twardo oraz kanapkach. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak Witamina K,E i C oraz potas i magnez.
- Jeśli planujesz robić pastę jajeczną, zamiast majonezu dodaj do niej pastę z fasoli, która jest doskonałym źródłem roślinnego białka oraz zdrowych składników odżywczych. Bogata jest w błonnik, magnez oraz żelazo.
- Czas na oliwę z oliwek, która obfituje w zdrowe tłuszcze nienasycone. Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera 119 kcal, 13, 5 g tłuszczu oraz 7 proc. dziennej dawki witaminy K.
- Pestki dyni t o z kolei świetny i chrupiący składnik, który śmiało można wykorzystać w sałatkach czy jajkach. Pestki dyni bogate są w tłuszcze roślinne, żelazo, błonnik oraz magnez.
Dlaczego majonez jest niezdrowy?
Majonez nie jest dobry dla naszego organizmu, gdyż zawiera bardzo dużo tłuszczu, co może prowadzić do nadwagi, zapchania żył, które utrudnia prawidłowe krążenie krwi oraz ma niekorzystny wpływ na pracę serca. W majonezie obecny jest również cholesterol. W 10 łyżkach sosu znajduje się ok. 200-300 mg, czyli dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Choć na półkach sklepowych znajdziemy też majonez w wersji light, wybranie go również nie jest najlepszym rozwiązaniem. Bo choć rzeczywiście ma mniej kalorii i tłuszczu, występują w nim węglowodany, których jest prawie trzy razy więcej, niż w tradycyjnym, nieodchudzonym majonezie.
Źródło: Soeastetic.pl/ Zdrowie.radiozet.pl
Czytaj też:
Obniża ciśnienie i cholesterol! Zamień masło i oliwę na ten produkt, a nie pożałujesz
Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób
Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść