Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Obniża ciśnienie i cholesterol! Zamień masło i oliwę na ten produkt, a nie pożałujesz
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 19.07.2023 15:41

Obniża ciśnienie i cholesterol! Zamień masło i oliwę na ten produkt, a nie pożałujesz

olej
canva.com

Pod względem zawartości składników odżywczych, oliwa z oliwek ma poważnego konkurenta! Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne substancje olej awokado zyskuje coraz większą popularność w kuchni oraz w kosmetyce. Dlaczego warto go stosować? Ma całe mnóstwo zalet! 

Wspiera układ sercowo - naczyniowy i nie tylko!

Olej z awokado to produkt roślinny, który zyskuje na popularności ze względu na swoje właściwości zdrowotne i kulinarne. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i przeciwutleniaczy. Można go używać do różnych potraw, takich jak sałatki, makarony czy dania smażone, a także stosować zewnętrznie, jako składnik maseczek, kremów czy odżywek. 

Warto podkreślić, że olej z awokado to zdrowy i bezpieczny wybór dla osób z alergiami pokarmowymi, które nie mogą spożywać oleju kokosowego czy oleju z orzechów. Ma niezliczone właściwości prozdrowotne i jest szczególnie zalecany w profilaktyce chorób układu krążenia.

Właściwości zdrowotne oleju z awokado

  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
  • Wzmacnia odporność i mobilizuje układ immunologiczny;
  • Wspomaga pracę układu nerwowego;
  • Pomaga łagodzić ból i sztywność stawów w chorobie zwyrodnieniowej;
  • Wspiera narząd wzroku, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej;
  • Wykazuje działanie nawilżające i regenerujące skórę oraz włosy, łagodzi zmiany skórne, np. w przypadku egzemy; 
  • Spowalnia proces starzenia skóry i spłyca już istniejące zmarszczki.

Projekt bez nazwy - 2023-07-19T134529.793.png

Prosty, domowy masaż jelit na zaparcia. Zrobisz go w 15 minut i NIC nie kosztuje! Najlepsze produkty dla chorych na raka. Taka dieta może pomóc w walce z chorobą

Cenne składniki oleju z awokado

W oleju z awokado znajdziemy cenne składniki, takie jak między innymi: 

  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3, -6, -9; 
  • witaminy: A, D, E i K;
  • witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne, m.in. magnez, mangan, żelazo, fosfor, sód, potas, cynk;
  • chlorofil i lecytyna. 

Czy można pić olej z awokado?

Picie oleju z awokado może mieć wiele korzyści dla zdrowia i urody. Należy jednak pamiętać, że nie jest to suplement diety ani lek, więc nie ma ustalonej dziennej dawki, którą należy spożywać, aby osiągnąć pożądane efekty zdrowotne. Przy określaniu ilości oleju do picia, warto wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak styl życia, dieta, wiek czy stan zdrowia. Zaleca się spożywanie około 1-2 łyżek stołowych oleju z awokado dziennie, jednak przed włączeniem go do diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.