Pacjenci.pl Żywienie Myślisz, że jest zdrowy, a może powodować udar. Polacy kochają ten słodzik
Fot. Shutterstock / Pheelings media

Myślisz, że jest zdrowy, a może powodować udar. Polacy kochają ten słodzik

10 czerwca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.

Czym jest ksylitol?

W ostatnich lat wzrosło zainteresowanie zdrowszymi zamiennikami cukru, takimi jak ksylitol . Miało to związek z epidemią otyłości i związkiem między wysokim spożyciem cukru a chorobami takimi jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.

Popularność ksylitolu wynika również z tego, że wygląda i smakuje jak cukier , ale ma 40 proc. mniej kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę oraz na diecie ketogenicznej. To jednak nie koniec jego zalet.

Ksylitol, ponieważ powstaje z kory brzozy, jest produktem naturalnym . W przeciwieństwie do cukru nie powoduje próchnicy zębów, co więcej – jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej. Ale są też powody, by go nie jeść.

Ksylitol
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier Fot. Freepik / Kaboompics
Cukrzyca - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy
Postępuj tak, a zapobiegniesz insulinooporności. Sprawdzona metoda prosto od dietetyczki!

Najnowsze badanie dotyczące szkodliwości ksylitolu

Wydaje się, że ksylitol to produkt doskonały, ale nic bardziej mylnego. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Cleveland Clinic z USA wskazują, że osoby, które używają ksylitolu zamiast cukru, są prawie dwa razy bardziej narażone na nagłą śmierć sercową.

Zagrożenia związane ze spożywaniem ksylitolu wynikają z tego, że wchłania się on bezpośrednio do krwi, gdzie zdaniem badaczy, wpływa na płytki krwi w taki sposób, że się zlepiają, co może powodować udar niedokrwienny mózgu .

"Regularne spożywanie ksylitolu wystarczy, aby płytki krwi stały się bardziej podatne na skrzepy" – powiedział w rozmowie z telewizją NBC dr Stanley Hazen, kardiolog, który kierował badaniem.

Co lepsze: cukier czy ksylitol?

"Ludzie, którzy spożywają ksylitol, są najprawdopodobniej bardziej narażeni na zawał serca i udar mózgu” – powiedział dr Hanzen. Naukowiec dodał, że lepiej unikać ksylitolu , gdy tylko jest to możliwe, a zwłaszcza wtedy, jeśli mamy predyspozycje do chorób układu krążenia.

Dr Hanzen zaleca, aby słodzić żywność niewielką ilością cukru, miodu albo owoców , ale jednocześnie zapewnia, że niewielkie ilości ksylitolu, takie jak te znajdujące się w paście do zębów lub gumach do życia, nie spowodują zawału.

Zobacz też:
Dlaczego po czereśniach boli brzuch? Z tym nigdy nie łącz czereśni

To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce

Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne

Nie żyje Beata Maksymow-Wendt. Była dwukrotną mistrzynią świata
Nawrót raka piersi da się przewidzieć rok wcześniej. To szansa dla chorych
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko