Na tym tłuszczu lepiej nie smażyć karpia. Zepsuje i smak, i zdrowie
Wiele osób nie wyobraża sobie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Sposób, w jaki robi to tysiące Polek i Polaków, nie jest prawidłowy, a co więcej, niebezpieczny.
Karp smażony to jedna z najważniejszych świątecznych potraw. Warto więc zadbać o to, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dużo zależy od tego, jakiego tłuszczu używamy. Jak nie popełnić fatalnego błędu podczas smażenia karpia? Podpowiadamy.
Na jakim tłuszczu smażyć karpia?
Wiele osób podczas smażenia karpia popełnia fatalny błąd. Chodzi o smażenie ryby na maśle lub margarynie. Należy pamiętać, że produkty te szybko się spalają, co ma negatywny wpływ na zdrowie. Zdaniem ekspertów najbezpieczniejszym wyborem jest smażenie ryb na maśle klarowanym. Ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko przypalenia, a ryba zyskuje przyjemny maślany smak. Można postawić też na smażenie na oleju rzepakowym, czyli tańszej, ale również zdrowej wersji.
Wartości odżywcze karpia
Wiele osób zastanawia się pewnie, czy karp jest zdrowy. Okazuje się, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera wiele cennych minerałów i witamin, np.:
- witamina B12;
- witamina D;
- witamina A;
- żelazo;
- jod;
- fosfor.
Na 100 g zawiera 18 g białka i nie wiele, bo około 90 kcal. Mogą więc jeść go osoby, którym zależy na utracie kilogramów. Z kolei kwas tłuszczowy omega-3 ma pozytywny wpływ na układ krążenia i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jest również bogaty w kolagen, który wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jakich ryb lepiej nie jeść?
Boże Narodzenie to święta rybne, więc warto wiedzieć, jakich ryb należy się wystrzegać. Przede wszystkim nie należy kupować ryb pochodzących z zanieczyszczonych zbiorników wodnych oraz niewiadomego pochodzenia. Panga, tilapia i łosoś hodowlany również nie powinny znaleźć się na świątecznym stole. Ponadto niemowlęta i małe dzieci nie powinny jeść ryb wędzonych, suszonych ani marynowanych ze względu na duże ilości sodu i substancji chemicznych.
Zobacz też:
To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała
Rak "nie lubi" tych produktów. Jedz je codziennie
Każda z nas ma ją w domu. Czy dopiero teraz dowiadujemy się, że może przedłużać młodość?