Każda z nas ma ją w domu. Czy dopiero teraz dowiadujemy się, że może przedłużać młodość?
Zanim medycyna, jaką dziś znamy, zaczęła profesjonalnie dbać o nasze zdrowie i młodość, musieliśmy sobie radzić na inne sposoby – najczęściej ufając produktom naturalnym. Dziś trend ten jest bardzo popularny, a rolę odżywiania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu podkreślają nie tylko dietetycy. Jednym z produktów, którego właściwości warto znać, jest fasola, używana dotychczas jako składnik zup i sałatek – ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Cenione właściwości podłużnych ziarenek
Zawarte w ziarnach fasoli składniki odżywcze wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Dzięki witaminom i związkom mineralnych zawartym w fasoli, może wzmacniać swoje kości i układ sercowo-naczyniowy, a także skórę, włosy i paznokcie.
Zawarte w fasoli przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i białko roślinne wspierają zdrowie całego organizmu. A to, jak działa w środku, możemy ocenić na zewnętrz. Fasola, poza antyoksydantami, takimi jak witaminy C i E, zawiera również biotynę (witamina B7). O ile pierwsze dwie witaminy stanowią nasze wsparcie w walce wolnymi rodnikami, stresem oksydacyjnym i starzeniem się skóry, o tyle biotyna wspiera regenerację naskórka, niwelując widoczność zmarszczek i nadając cerze zdrowy wygląd.
Fasola zadba o kości i układ krążenia
Większość seniorów z biegiem lat zaczyna zmagać się z utratą masy kostnej i ryzykiem osteoporozy. Aby temu przeciwdziałać należy przede wszystkim utrzymywać ciało w jak największej mobilności, tak aby nasz narząd ruchu pracował, ale tez dostarczać mu cennych składników odżywczych, takich jak wapń, magnez i fosfor. Całe trio znajduje się również w fasoli, dlatego pamiętajmy o jej dodaniu do naszego menu jak najszybciej. Dlaczego akurat te składniki są takie istotne? Ponieważ wzmacniają kości i zmniejszają ryzyko złamań.
Inne składniki, na jakie warto zwrócić uwagę, to błonnik, którego spożywanie przyspiesza metabolizm i działając prozdrowotnie na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie fasoli pozwala redukować poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, obniżając ryzyko chorób układu krążenia. A zawartość potasu wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, co również warto docenić.
Fasola jako ekspert od młodości?
Smukła sylwetka nie musi być domeną młodości. Wiele wskazuje na to, że zawarte w fasoli składniki pozwalają nam przedłużyć młodość na różne sposoby – wpływając pozytywnie na stan cery i pozwalając zapanować nad kilogramami. Wszystko dzięki biotynie, błonnikowi i białku. To ostatnie wspiera nas w kontrolowaniu wagi, dając uczucie sytości i hamując apetyt. Dzięki temu mamy mniejszą chęć sięgania po niezdrowe przekąski.
Pamiętajmy, że młodość to nie tylko wygląd, ale i zdrowy umysł. Nie bez znaczenia jest zatem wsparcie prawidłowej pracy mózgu, w tym koncentracji i funkcji poznawczych. Zawarte w fasoli witaminy z grupy B będą naszym najlepszych sprzymierzeńcem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi.
Zobacz także:
Czego absolutnie nie robić przy oparzeniach u dzieci? Jeśli zapamiętasz, unikniesz nadmiernego bólu
1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób
Jak długo maksymalnie można być na L4? Zwolnienie lekarskie ma swój limit