Nie jesteś łasuchem. Ciągła ochota na słodycze to brak ważnego minerału
Wielu uważa osoby z ciągłą ochotą na słodycze za łasuchów. Okazuje się jednak, że problem wcale nie musi w tym tkwić. Chodzi bowiem o brak ważnego minerału. Co i jak należy suplementować? Podpowiadamy.
Niepohamowana ochota na słodycze. Niekoniecznie musisz być żarłokiem
Osobom, które mają niepohamowaną ochotę na słodycze, najpewniej brakuje ważnego minerału – chromu. Jego zadaniem jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Jeśli jest go zbyt mało, to przemiany metaboliczne nie zachodzą w poprawny sposób.
Chrom jest też wsparciem dla insuliny, czyli hormonu, który odpowiada za transport glukozy do poszczególnych komórek ciała. Ponadto bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów oraz syntezie białek. Chcesz wiedzieć więcej o mikroelementach? Przeczytaj: Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie
Niedobór tego pierwiastka jest bardzo niebezpieczny dla człowieka
Niedobór chromu prowadzi do problemów z tolerancją glukozy. Jeśli taki stan będzie utrzymywał się dłuższy czas, istnieje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.
Co ciekawe, z badania "Comparative effects of vitamin and mineral supplements in the management of type 2 diabetes in primary care: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials" wynika, że chrom jest najskuteczniejszy w obniżaniu glukozy na czczo i ogranicza wahania poziomu cukru we krwi, które są niekorzystne ponieważ wówczas towarzyszy nam niepohamowany apetyt – również na słodkie. Jeśli więc borykamy się z takim problemem, warto zbadać poziom chromu we krwi. Chcesz wiedzieć co jeszcze warto suplementować? Przeczytaj: Jeśli masz 30 lat, to już powinien być twój nawyk. Codziennie łykaj tę witaminę.
Takie są objawy niedoboru chromu. Nie bagatelizuj ich
Do objawów niedoboru chromu zaliczamy:
- zwiększony apetyt na słodycze,
- podwyższony poziom glukozy we krwi,
- podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- zwiększenie masy ciała,
- rozdrażnienie,
- trudności w koncentracji,
- bóle głowy,
- częste uczucie zmęczenia,
- senność,
- osłabienie.
Gdzie znaleźć chrom w jedzeniu? To najlepsze źródła tego minerału
Najlepsze źródła chromu to:
- produkty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane, kasza gryczana, brązowy ryż, ciemne pieczywo,
- mięso - wołowina, cielęcina, kurczak,
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- warzywa zielone – np. brokuły, kalafior, sałata.
- rośliny strączkowe – np. fasola, ciecierzyca, soczewica,
- orzechy, takie jak laskowe, nerkowce, migdały,
- czarny pieprz,
- ciemne, gorzkie czekolady.
Gdy jedzenie nie wystarczy. Suplementacja chromu – jak zrobić to prawidłowo?
Osoby zdrowe nie muszą suplementować dodatkowo chromu, ponieważ ilości dostarczane z jedzeniem są wystarczające. Suplementację powinny zastosować z kolei osoby, które mają problem z nadmiarem żelaza i cynku w organizmie, bo utrudniają one wchłanianie.
Suplementacja chromu powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza, ponieważ istnieje ryzyko przedawkowania. Skutki takiego działania to:
- nudności,
- biegunka,
- ból głowy,
- zaburzenia wątroby i nerek;
- zaburzenia pracy układu nerwowego.