Oto dlaczego warto jeść kurki. Pomagają na pasożyty i trawienie, lecz nie tylko
Kurki są nie tylko pyszne, kuszą aromatem i pięknym kolorem, ale również i zdrowe. Posiadają witaminę D, prozdrowotne antyoksydanty, a w dodatku pomagają też zwalczać pasożyty. Dlaczego jeszcze warto sięgać po te grzyby oraz kto nie może ich jeść?
Kurki kuszą aromatem i pięknym kolorem
To z pewnością jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów, na które powoli zaczyna się sezon . Kurki, bo o nich mowa kuszą smakiem, aromatem a do tego są zdrowe. Kurki doskonałe będą w połączeniu z jajecznicą. Można je również dodawać do rozmaitych sosów.
Choć oczywiście kurki posiadają charakterystyczny wygląd, warto stosować się do zaleceń GIS, który za każdym ostrzega, by wybierać tylko takie gatunki grzybów, które są nam dobrze znane.
“Idziesz na grzyby? Nie ryzykuj. Wybieraj tylko takie gatunki, które dobrze znasz. Nigdy nie podawaj grzybów dzieciom” – ostrzega GIS.
Jakie witaminy posiadają kurki?
Kurki są grzybami o charakterystycznej żółtej barwie oraz dość silnym aromacie. Występują w lasach iglastych i liściastych, choć najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub też na piaszczystych i kwaśnych glebach.
Kurki są dość niskokaloryczne, gdyż jedna porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich też 1,5 g białka, 6,9 węglowodanów oraz dość niską ilość tłuszczy -0,5 g. Kurki posiadają też dużą zawartość błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g). Reguluje on pracę układu pokarmowego i dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć oraz rozwoju raka jelita grubego.
W kapeluszach kurek znajdziemy m.in. wapń, magnez, sód, potas, chlor, fosfor, żelazo, siarkę, mangan, ale też sporo miedzy czy cynku. W kurkach obecna jest również niewielka ilość witamin z grupy B (B2, B3 oraz B5).
Kto nie może jeść kurek?
Te grzyby zawierają również znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku oraz chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem . Warto również podkreślić, że wszystkie grzyby jadalne są źródłem antyoksydantów - wśród nich jest beta-karoten. Kurki posiadają też kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Wszystkie pomagają usuwać z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Kurki posiadają również sporo polisacharydów pobudzających układ immunologiczny, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Warto wiedzieć, że podczas obróbki kulinarnej kurki nie tracą prozdrowotnych antyoksydantów. Wszystko przez to, że niektóre z nich, jak beta-karoten odporny jest na działanie wysokiej temperatury. Z kolei polisacharydy podczas gotowania przedostają się do wywaru- warto przygotowywać zupy czy też sosy. Kurki, choć pyszne, nie są wskazane dla osób starszych oraz tych z problemami ze strony układu pokarmowego oraz dzieci do lat siedmiu. Warto też podkreślić, że trzeba również ograniczać grzyby w dnie moczanowej, choć kurki w porównaniu do innych grzybów, zawierają znacznie mniej związków purynowych.
Czytaj też:
Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka
Substancje, którymi nasączają odzież, szkodzą płodności. Chiński gigant wstrzymał sprzedaż
35-godzinny tydzień pracy od 1 września. Ta decyzja jest już pewna