Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?
Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory.
Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?
Fundacja Pro Test przebadała pomidory z popularnych dyskontów
Choć nowalijki coraz śmielej goszczą na bazarkach, wciąż wiele osób kupuje warzywa i owoce w popularnych dyskontach spożywczych. W sieciach handlowych znajdziemy ogromną ilość różnych rodzajów pomidorów. Przetestować je postanowiła Fundacja Pro-Test. W akredytowanych laboratoriach w Europie fundacja przeprowadza badania porównawcze rozmaitych produktów.
Pro Test podkreśla, że testuje wszystkie produkty, które są dostępne dla nas - konsumentów. Tym razem eksperci postanowili przetestować pomidory. Te badane pochodziły z takich krajów jak: Belgia, Hiszpania, Holandia, Maroko oraz Turcja. Wszystkie przebadane warzywa zawierały pestycydy.
W których dyskontach pomidory mają najwięcej chemii?
Fundacja Pro Test ustaliła, że żadne z badanych pomidorów nie przekroczyły dopuszczalnych limitów ustalonych przez europejskie normy. Znaleziono jednak pestycydy, które nie są dozwolone do stosowania w Polsce. Warto jednak dodać, że w związku z tym, iż pomidory nie pochodzą z naszego kraju, mogą legalnie zawierać takie substancje.
Największa liczba pestycydów obecna była w pomidorach z Turcji, sprzedawanych w sieci sklepów Kaufland. Po trzy różne pestycydy wykryto w pomidorach truskawkowych zakupionych w Aldi oraz tych daktylowych w Dino. Obie próbki miały oznaczony kraj pochodzenia z Maroko.
Pestycydy nie są dobre dla naszego zdrowia
Obecnie pestycydy znajdziemy w większości warzyw i owoców. Choć ich stosowanie ma oczywiście chronić rośliny uprawne przed grzybami, chwastami i owadami, dla zdrowia człowieka pestycydy nie są obojętne. Wrażliwe na nią mogą być szczególnie kobiety w ciąży oraz małe dzieci. Pestycydy mogą sprzyjać rozwojowi nowotworów, ale zaburzają też gospodarkę hormonalną oraz mogą przyczyniać się do alergii.
Dodajmy, że w 2021 r. dopuszczonych do obrotu w Polsce było ponad 2500 środków ochrony roślin, w skład których wchodziło kilkaset substancji aktywnych. Taka duża różnorodność dostępnych na rynku różnych substancji aktywnych i preparatów, będących zainteresowaniem: naukowców, producentów, handlowców oraz rolników wymusza, aby ich klasyfikacja była zharmonizowana w celu uniknięcia nieporozumień.
Pierwsze pestycydy naturalne, w postaci naparów z tytoniu, były stosowane już 200 lat temu do tępienia mszyc. Pierwszy syntetyczny pestycyd (dinitroortokrezolan) wprowadzono w 1892 roku. Od początku lat 40. do lat 60. XX wieku stosowano powszechnie DDT – pestycyd, który okazał się bardzo szkodliwy dla środowiska naturalnego. Z tego względu został wycofany, a jego użycie zabronione.
Czytaj też:
Zawierają pestycydy, metale ciężkie i powodują dziwny zapach moczu. Polacy jedzą je na potęgę
Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”