Zawierają pestycydy, metale ciężkie i powodują dziwny zapach moczu. Polacy jedzą je na potęgę
Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw.
Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.
Czy szparagi są trujące? Szokujące wyniki badań
Ogród Botaniczny w Hamburgu okrzyknął szparagi drugim (po wisterii) najbardziej toksycznym warzywem. Jest to spowodowane tym, że szparagi mają tendencję do akumulowania z gleby szkodliwych substancji.
Jakie toksyny mogą zawierać szparagi? Lista substancji:
- pestycydy,
- chlorany,
- metale ciężkie.
Związki te spożywane w dużych ilościach – a kiedy zaczyna się sezon na szparagi, Polacy jedzą je kilogramami – mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby, układu oddechowego i nerek. Mogą też powodować raka.
Pestycydy i ołów w popularnych herbatach. Na liście wiele znanych marek Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?Jak wybierać szparagi, by były wolne od toksyn?
Szparagi zawierają witaminę A, B, C, E i K oraz mnóstwo minerałów, jak magnez, wapń, potas czy żelazo. Warto włączyć je do swojej diety, lecz należy zrobić to rozsądnie, by razem z nimi nie dostarczyć do organizmu niebezpiecznych toksyn.
Kluczowe znaczenie ma kupowanie szparagów z ekologicznych upraw – będą to więc szparagi oznaczone symbolem BIO i EKO: wolne od pestycydów, metali ciężkich i sztucznych nawozów. Ich cena będzie o kilka złotych wyższa, lecz to inwestycja we własne zdrowie.
Ogromne znaczenie ma też to, kiedy kupujemy szparagi. Najlepiej konsumować je wtedy, kiedy jest na nie sezon, a więc od maja do końca czerwca. Szparagi kupione później, np. zimą, mogą pochodzić z nieekologicznych upraw.
Szparagi nie dla wszystkich. Tym osobom mogą zaszkodzić
Istnieją jednak grupy osób, które powinny ograniczyć lub całkowicie unikać jedzenia szparagów. Należą do nich przede wszystkim chorzy na dnę moczanową – szparagi zawierają puryny, które mogą zwiększać ból stawów.
Z powodu puryn szparagów powinni unikać także chorzy na kamicę nerkową – puryna po spożyciu zamienia się w kwas moczowy, a to im szkodzi. Obiad ze szparagami u takich osób może spowodować charakterystyczny ból nazywany kolką nerkową.
Również osoby z zaburzoną perystaltyką jelit mogą doświadczać po zjedzeniu szparagów przykrych objawów. Chodzi o uczucie wzdętego brzucha, niekiedy bolesne – w takiej sytuacji może pomóc wypicie dużej ilości wody.
Jak widać, chociaż szparagi generalnie są zdrowe, doniesienia naukowców skłaniają do zachowania ostrożności w ich wyborze. Te z ekologicznych upraw będą świetnym dodatkiem do każdego obiadu, natomiast te z pestycydami mogą zaszkodzić.
Zobacz też:
Nałóż na twarz ten sok i pożegnaj przebarwienia. Wystarczy 30 minut
Tego mięsa nie powinny jeść ciężarne. Może uszkodzić płód
Brak tej witaminy może powodować depresję oraz impotencję. Warto o nią zadbać