Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy
Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.
Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.
Zielony koktajl – pomysł na podbudowanie odporności
Lato jeszcze w pełni, ale kiedy wakacje się kończą, coraz częściej myślimy o jesieni. Za kilka dni dzieci wrócą do przedszkoli i szkół, potem nieuchronnie obniży się temperatura na zewnątrz i... zacznie się chorowanie. Jak co roku będziemy zarażać się od siebie nawzajem i łapać przeróżne infekcje . Choć to naturalne, nikt przecież nie lubi chorować.
Dobrze więc już teraz zacząć myśleć o tym, jak podbudować swoją odporność. Podczas letnich wyjazdów zdarzało nam się niedosypiać, a także jeść i pić nie najzdrowsze produkty... Lody i gofry niektórzy mogą przecież liczyć w dziesiątkach! Pora wziąć się za siebie.
By być zdrowym, warto dbać o jelita , bo stanowią one nie tylko centrum trawienia, ale również są kluczowym elementem naszego układu odpornościowego. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, a także odporność.
Jednym z najprostszych, a zarazem najprzyjemniejszych (bo najsmaczniejszych!) sposobów na wsparcie zdrowia jelit jest wprowadzenie do diety zielonego koktajlu. Taki mus, pełen warzyw i owoców, może zdziałać cuda. A żeby go przygotować i dostarczyć sobie potężnej dawki błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów, wystarczy zaledwie kilka minut.
Najzdrowsze dla jelit warzywa i owoce
Oto główni bohaterowie tego cudownego napoju:
-
Banan
– prawdziwa bomba energetyczna i naturalny prebiotyk. Banan zawiera błonnik i fruktooligosacharydy, które odżywiają dobre bakterie w jelitach i wspierają zdrową
mikroflorę jelitową
. Ponadto regularne spożywanie bananów wspiera prawidłowe wypróżnianie, co przecież jest kluczowe, jeśli chodzi o zdrowie jelit.
-
Awokado
– to także źródło błonnika, ale i zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które wspierają proces trawienia. Tłuszcze te są niezbędne dla absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także mają właściwości przeciwzapalne.
-
Szpinak
– to moc witamin (zwłaszcza
witaminy C
i K), oraz minerałów takich jak magnez i żelazo. Jego liście są bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami.
-
Zielone jabłko
– sprawi, że koktajl będzie smaczny, ale na tym nie kończy się jego rola w koktajlu. To również źródło pektyny, która działa jak naturalny prebiotyk. Pektyna wspiera zdrowie jelit, regulując pracę przewodu pokarmowego oraz pomagając w stabilizacji poziomu
cukru
we krwi.
- Ogórek – dostarcza cennych minerałów i doskonale nawadnia organizm. Wysoka zawartość wody i błonnika sprawia, że ogórek wspomaga trawienie i działa odświeżająco na nasz organizm.
Przepis na koktajl dla jelit i na odporność
By przygotować odżywczy koktajl dla jelit i na odporność, wystarczy właściwie zmiksować wymienione składniki. Jednak, by przy okazji uzyskać coś naprawdę smacznego, istotne są proporcje. Przygotuj zatem:
- 1 średnio dojrzałego banana,
- 1/2 awokado,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- 1/2 zielonego jabłka,
- 1/2 średniego zielonego ogórka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 szklanka wody kokosowej.
Teraz już naprawdę wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera, zmiksować na gładką masę i cieszyć się pysznym, zielonym koktajlem. Dla lepszego efektu można dodać kilka kostek lodu, aby koktajl był orzeźwiający.
Zobacz także:
Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku
Poprawi trawienie i pomoże w odchudzaniu. Zrób z niego napar
W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz