Pilny apel do klientów Lidla. Salmonella w popularnym produkcie
GIS wydał pilny apel dotyczący wykrycia bakterii Salmonelli w mieszankach sałat, m. in. z Lidla. Spożycie tych produktów wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zatrucie produktami skażonymi Salmonellą objawia się nie tylko problemami ze strony układu pokarmowego, ale i gorączką.
Zatrucie Salmonellą - objawy
Do najczęstszych objawów zatrucia zaliczamy:
- biegunkę - w zależności od postaci choroby biegunka może być wodnista, śluzowa i występować nawet do 20 razy na dobę;
- nudności, wymioty;
- bóle brzucha ;
- gorączka, zwykle do 38 stopni Celsjusza;
- bóle głowy;
- odwodnienie i związane z nim spadek ciśnienia tętniczego oraz bóle łydek, utrata świadomości, zmęczenie, senność, mocz o zapachu acetonu.
W rzadkich wypadkach pojawić się może krwista biegunka, a nawet sepsa.
Wycofane produkty
GIS apeluje o nie spożywanie dwóch produktów, w których wykryto bakterie:
- Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef. Numer partii: 22524 H/13. Termin przydatności: 20.08.2024. Wyprodukowano dla Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa; producentem jest AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski;
- Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla. Numer partii: 22524. Termin przydatności: 20.08.2024. Wyprodukowano dla LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne.
Jak leczyć Salmonellę?
W przypadku zatrucia pokarmowego bez powikłań, leczenie opiera się na podawaniu płynów nawadniających (zapobieganie odwodnieniu) oraz na łagodzeniu objawów zatrucia. Natomiast w przypadku zatrucia u dzieci lub osób starszych, zatrucia z krwistą biegunką, powikłań narządowych - niezbędne jest leczenie szpitalne.
Zobacz też:
Dodaj do wody i wypij na wieczór. Zyskasz nie tylko spokojny sen
Nie uwierzysz, jak łatwo zatrzymać czkawkę. Kardiochirurg zdradził swój sekret
Ta dieta sprawi, że zestarzejesz się jak wino. Naukowcy z Harvardu każą nie czekać