Pacjenci.pl Żywienie Polacy je uwielbiają. Popularne chipsy wycofane z obiegu
Fot. Pixabay/Counselling/Intersnack-Przysnacki

Polacy je uwielbiają. Popularne chipsy wycofane z obiegu

26 sierpnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu chipsów marki Przysnacki. Produkt został skażony olejem termalnym, który stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Ostrzeżenie dotyczy kilku rodzajów chipsów, producent nie zaleca ich spożywania. Dokładnie sprawdź informacje zawarte na etykiecie.

Wycofanie z obrotu chipsów Przysnacki

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia chipsów marki Przysnacki. Popularne produkty zostały skażone olejem termalnym, który stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.

Na stronie gov.pl/web/gis czytamy: "Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych poniżej partii chipsów ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów olejem termalnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1".

Producent chpisów natychmiast usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, niestety część żywności została już wyprodukowana i wprowadzona do obrotu. Zatem należy być czujnym. Jeśli ktoś ma w domu chipsy Przysnacki, powinien sprawdzić, czy na opakowaniu znajdują się podane przez producenta oznaczenia.

Epidemiolodzy ostrzegają: Polska nie jest gotowa na kolejną pandemię. Co za tym stoi?
W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz

Które produkty Przysnacki wycofano z obrotu?

Przysnacki to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków chipsów . Sięgają po nie nawet te osoby, które na co dzień starają się zdrowo odżywiać i tego typu przekąski omijają szerokim łukiem. A wszystko z powodu stosunkowo niezłego składu. Np. W chipsach "W kotle prażone: z solą morską" znajdziemy jedynie: ziemniaki, olej słonecznikowy i sól morską (1,2 proc.). Nie ma konserwantów, glutaminianu sodu ani innych ulepszaczy.

Jednak podczas produkcji doszło do skażenia chipsów. GIS podaje: "Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych zanim wykryto usterkę wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).

Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności".

Konkretnie chodzi o te partie chipsów:

  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone z solą morską” – partie: 533422, 533371, 533429, 533466, 533400, 533624, 533605, 533751, 533765, 533617,
  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone z papryką czerwoną” – partie: 533421, 533370, 533530, 533467, 533401, 533622, 533604, 533750, 533764, 533975, 533618,
  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone o smaku karmelizowana cebula” – partie: 533332, 533602,
  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone cheddar z czerwoną cebulą” – partie: 533358, 533761, 533808, 533762, 533601,
  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone kwaśna śmietana” – partia: 533405,
  • Przysnacki “Chipsy w Kotle prażone o smaku kurki w kremowym sosie” – partie: 533759, 533812, 533760.

Olej termalny – czym jest i jak wpływa na zdrowie

Olej termalny to rodzaj oleju stosowanego głównie jako środek przewodzący ciepło w systemach grzewczych, takich jak wymienniki ciepła, instalacje solarne czy przemysłowe systemy grzewcze. Oleje te są stabilne w wysokich temperaturach i nie ulegają łatwo rozkładowi.

W przypadku skażenia żywności olejem termalnym, na przykład w wyniku awarii technicznej w zakładzie produkcyjnym, mamy do czynienia z poważnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Związki MOAH mogą wiązać się z DNA i powodować mutacje, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów . Mogą uszkadzać narządy wewnętrzne, takie jak wątroba , nerki czy układ nerwowy, i oczywiście powodować podrażnienia przewodu pokarmowego, prowadząc do nudności, wymiotów, biegunki oraz bólu brzucha.

Zobacz także:

Kolejny produkt wycofany z Lidla. Wykryto podwyższony poziom ołowiu

Pilny komunikat dla klientów Rossmanna. Proszą o zwrot produktu!

Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze

To charakterystyczny objaw raka wątroby. Pojawia się u 40 proc. pacjentów
Masowe zatrucie w Tatrach. Turyści w ciężkim stanie ewakuowani śmigłowcem
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko