Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 05.04.2024 17:49

Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze

Chipsy pełne są rakotwórczych substancji
Fot. Canva

Öko-Test zbadał 20 opakowań chipsów ziemniaczanych o smaku papryki, w tym siedem produktów ekologicznych. Niestety, badanie pokazało, że w popularnych przekąskach znajdują się rakotwórcze i mutagenne substancje. Powód, dla którego chipsy otrzymały tak złe oceny może zaskakiwać - wszystko przez źle przechowywane ziemniaki.

Przebadane chipsy wypadają źle

W badaniu przeprowadzonym przez firmę Öko-Test stwierdzono poważne problemy z zanieczyszczeniami chipsów substancjami potencjalnie szkodliwymi. Pod lupę wzięto chipsy takich marek, jak PepsiCo, Intersnack, Alnatura, Dennree, Gusto, Lorenz, Allos, FZ Organic Food oraz marek własnych sieci Lidl, Aldi, Kaufland, Rewe, Netto, Norma, Edeka, Penny. Negatywnie wypadły także produkty ekologiczne. 19 produktów uzyskało dobre lub niskie noty, tylko jeden rodzaj chipsów dostał ocenę “bardzo dobrą”. 

Wśród głównych substancji, które znaleziono w chipsach wymieniane są: akrylamid, składniki olejów mineralnych, estry glicydowych kwasów tłuszczowych, glikoalkaloidy i pestycydy.

Akrylamid w chipsach

Zgodnie z danymi z laboratorium akrylamid w dużym stężeniu znaleziono w ośmiu produktach - w pozostałych jego ilości były niewielkie. Okazuje się też, że zwykłe chipsy wypadają pod tym kątem lepiej niż produkty eko. Wynika to z niewłaściwego przechowywania ziemniaków! W rolnictwie ekologicznym zabronione jest stosowanie inhibitorów drobnoustrojów (spowalniających ich rozwój), a to sprawia, że ziemniaki trzeba przechowywać w ściśle określonych warunkach - w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jednak zimne środowisko powoduje gromadzenie się cukrów w bulwie - a ich nagromadzenie powoduje wyższy poziom akrylamidu podczas smażenia.

Akrylamid jest związkiem rakotwórczym.

Pestycydy

Chloroprofam, który wykryto w badanych chipsach, to pestycyd zakazany w Unii Europejskiej, uznany za potencjalnie rakotwórczy. To, że znaleziono go w chipsach może wynikać z faktu, że był on obecny w magazynie (po latach od ostatniego użycia) i przedostał się do przechowywanych ziemniaków. 

W chipsach wykryto także 1,4-dimetylonaftalen, alternatywny pestycyd dla zakazanego chloroprofamu. 

Estry glicydowe kwasów tłuszczowych

Estry kwasów tłuszczowych należą do zanieczyszczeń powstających w procesie produkcyjnym, podczas rafinacji olejów i tłuszczów roślinnych. Wykryto je w czterech opakowaniach chipsów ekologicznych. Spożycie estrów jest niebezpieczne, ponieważ w organizmie mogą zostać one przekształcone w glicydol, który jest substancją mutagenną.

Co jeszcze wykryto?

Trzy rodzaje chipsów organicznych zawierają również bardziej problematyczne węglowodory aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), które mogą zawierać związki rakotwórcze. Uważamy, że ani analogi MOSH/MOSH, ani MOAH nie powinny znajdować się w chipach. Producenci żywności muszą zająć się problemem, zidentyfikować źródła zanieczyszczeń i je usunąć – podano w raporcie Öko-Test.

 

Możliwe problemy po spożyciu chipsów

W badanych chipsach ekologicznych znaleziono także solaninę, związek występujący głównie w zielonych i kiełkujących częściach ziemniaków. Spożycie solaniny może powodować dolegliwości takie, jak nudności, wymioty lub biegunka.

Spożywanie chipsów, zwłaszcza częste, jest szkodliwe dla zdrowia. Choć nadużywanie ich kojarzy się głównie z otyłością i chorobami serca, to mogą powodować także nadpobudliwość u dzieci, zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów, mogą także przyczynić się do wystąpienia wad płodu u ciężarnych, które spożywały chipsy w ciąży. Jedząc jedną małą paczkę chipsów dziennie w skali roku dodajemy do swojej diety 5 litrów oleju. Słone przekąski powinny znajdować się w diecie okazjonalnie, o wiele lepiej wybierać zdrowe zamienniki i chrupać marchewki lub samemu przygotować np. chipsy z buraka lub jarmużu. 

 

Niebezpieczne chipsy wciąż na polskim rynku. W innych krajach zostały wycofane
jeść chipsa
W innych krajach zostały wycofane, jednak w polskich sklepach internetowych wciąż można je kupić. Ekstremalnie pikantne chipsy, które swoją popularność zdobyły za sprawą TikToka, zawierają niebezpieczną substancję - kapsaicynę, która zagraża zdrowiu, a nawet życiu.  
Czytaj dalej
Czy odporność bierze się z brzucha? Wywiad z ekspertem
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.
Czytaj dalej
Polecane