Pacjenci.pl Zdaniem Lekarza Produkty zakazane przy "chorobie królów". Lekarz mówi, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej
Fot. archiwum prywatne, Canva

Produkty zakazane przy "chorobie królów". Lekarz mówi, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej

21 czerwca 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

“Choroba królów”, czyli inaczej dna moczanowa, to przewlekła choroba stawów, spowodowana przez krystalizację i fagocytozę moczanu sodu. Mówiąc w skrócie - kryształki odkładają się w stawach, co powoduje ich ból i obrzęk. W pierwszej kolejności choroba atakuje wielki paluch u stopy – staje się on zaczerwieniony, obrzęknięty i bolesny.

Co wpływa na rozwój dny moczanowej?

Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową, na jej rozwój mają wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i nieprawidłowa dieta czy niektóre leki.

- Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania - wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk w rozmowie z nami.

Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni oraz kobiety po menopauzie .

Czego nie jeść przy dnie moczanowej?

Produkty spożywcze niezalecane przy dnie moczanowej:

  • czerwone mięso,
  • podroby,
  • tatar,
  • alkohol (zwłaszcza piwo i mocne alkohole),
  • zupy na wywarach mięsnych,
  • owoce morza,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • kalafior,
  • por,
  • brokuł,
  • brukselka,
  • nasiona roślin strączkowych.

Polecamy: Superbakterie w kurczakach z Lidla. To cierpienie zwierząt i zagrożenie dla naszego zdrowia

- Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi. Niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior – komentuje lek. internista i reumatolog, Agata Skwarek-Szewczyk.

Jak rozpoznać pierwsze objawy dny moczanowej?

- Typowym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. Zazwyczaj, w pierwszej kolejności choroba atakuje pierwszy staw śródstopno – paliczkowy, czyli wielki paluch u stopy, co objawia się jego zaczerwienieniem, zapaleniem, bolesnością, obrzękiem i trudnościami w zginaniu. Kryształki mogą odkładać się także m.in. w stawach skokowych i kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych – wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk.

Zobacz też:

Jak pogoda wpływa na samopoczucie? Te witaminy mogą skutecznie pomóc w walce z dolegliwościami

Na te badania wystawi ci skierowanie lekarz rodzinny. Lista jest rozległa

Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości

Tak rozwija się nowotwór u dziecka. Onkolog wskazuje pierwsze objawy
Budzisz się w nocy? To może być objaw choroby wrzodowej
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko