Pacjenci.pl

fot. Złoty Otis

Prof. Romuald Olszański: Choroby tropikalne wciąż słabo rozpoznawalne

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Bożena Stasiak

- Lekarzowi, który z takimi nie miał do czynienia, ich rozpoznanie może sprawiać trudność. Brak należytego rozpoznania może zakończyć się kalectwem, a nawet śmiercią. Najbardziej niebezpieczną chorobą jest malaria, wywołana przez plasmodium falciparum, ponieważ może być śmiertelna, kiedy jej nie rozpoznamy i z tego powodu niewłaściwie leczymy. Z krajów Unii Europejskiej w Polsce było najwięcej przypadków śmiertelnych z powodu nierozpoznania malarii.

- Objawy malarii są nietypowe, na początku przypominają infekcję dróg oddechowych bądź nieżyt żołądkowo-jelitowy. Charakterystyczny napad malarii przebiega w trzech fazach: faza pierwsza , zimna to uczucie zimna, dreszcze. Faza druga – gorączka powyżej 40 st.C, uczucie gorąca, suchość skóry i błon śluzowych, zaburzenia świadomości. Faza trzecia – gwałtowne obniżenie temperatury ze zlewnymi potami.

- A jeśli lekarz pierwszego kontaktu nie rozpozna choroby tropikalnej, to…

- Podczas wywiadu z pacjentem , podejrzewając taką chorobę, może od razu skierować go do najbliższego oddziału chorób zakaźnych. Jeśli tego nie zrobi, należy samemu się tam udać. A planując podróż w egzotyczne strony, w miarę możliwości zabezpieczać się przed nimi. Właściwie poza żółta gorączka, nie ma szczepionek profilaktycznych, ochrona ma więc polegać głównie na zabezpieczaniu się przed owadami, bo to one przenoszą większość chorób tropikalnych.

- W godzinach wieczornych zakładać długie spodnie, skarpety, koszule z długimi rękawami, wychodząc stosować repelenty, a w pomieszczeniach moskitiery. Każda podróż w strefę tropikalną powinna być dokładnie zaplanowana i przygotowana. Należy też pamiętać, że problemy zdrowotne w tropiku są nie tylko związane z zagrożeniem wywoływanym przez owady, ale i nieodpowiednim stanem sanitarno-epidemiologicznym.

- I tak nie powinno się pić świeżych soków na publicznych targowiskach, bo mogą być rozcieńczone woda z kranu, myć zęby tylko wodą butelkowaną lub przegotowaną, nie kapać się w zbiornikach stojących, nie stosować kostek lodu do napojów, unikać żywności nie poddanej obróbce cieplnej i – nie ufać zimnym bufetom.

Tagi:

pacjent

Podobne artykuły

Świat Lekarza

Prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz: Dobrze kontrolowana cukrzyca - ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 jak w ogólnej populacji
Czytaj więcej >

Świat Lekarza

Prof. Piotr Jankowski: Leki na nadcisnienie nie zwiększają ryzyka COVID-19
Czytaj więcej >

Świat Lekarza

Dr n. med. Leszek Marek Krześniak: Dysbakterioza jelitowa to zagrożenie dla całego organizmu
Czytaj więcej >

Świat Lekarza

Prof. Janusz Heitzman: Walcz albo uciekaj! Psychologia i pandemia
Czytaj więcej >

Świat Lekarza

Chorzy na nowotwory – nie bójcie się lekarzy!
Czytaj więcej >

Świat Lekarza

Prof. Edward Franek: Stresu podczas pandemii nie "zajadaj" słodyczami
Czytaj więcej >
Bożena Stasiak

Wyróżniona nagrodami: Nagroda Zaufania Złoty Otis 2019, „Kryształowe Pióro” 2016 i 2018. W Konkursie na Dziennikarza Medycznego Roku" przez lata zdobywała nagrody i wyróżnienia, ostatnia to pierwsze miejsce w kategorii Prasa za 2019r. Jest dziennikarką medyczną „Świata Lekarza” i „Super Expressu”. Ponadto jest autorką książek "Listy intymne.Zwierzenia Polaków" oraz "Wojna z rakiem. Terapie i antyterapie".

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]