Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie. Kto może jeść pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest naturalnym produktem przetworzonym przez pszczoły. Posiada mnóstwo właściwości odżywczych, a także wspierających układ odpornościowy. To również suplement diety oraz składnik herbat.
Spożywając go regularnie, wzmocnimy układ immunologiczny. Pyłek pszczeli potrafi też zmniejszać ryzyko występowania wielu poważnych schorzeń, ale też redukować objawy chorób już współistniejących. Jakie jeszcze są właściwości pyłku pszczelego?
Mnóstwo prozdrowotnych właściwości pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy, czyli perga jest substancją pozyskiwaną przez pszczoły z kwiatów oraz przechowywana w ich ulach, będąc ich źródłem pożywienia. Bogata jest w odżywcze składniki. Co ciekawe, aby pszczoła mogła wytworzyć 15 mg pyłku, musi odwiedzić aż 80 kwiatów. Pszczeli pyłek posiada aż 250 bardzo cennych substancji. Służą one wzmacnianiu odporności, ale też ogólnej poprawie kondycji naszego organizmu.
W pyłku zawarte są cenne źródła białka czy egzogennych aminokwasów. Co ważne, spożycie 30 g tego produktu, jest w stanie zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość podstawowych aminokwasów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Pszczeli pyłek wzmacnia odporność i redukuje objawy alergii
Wśród potencjalnych leczniczych oraz zdrowotnych właściwości pyłku wymienia się:
- Mnogość składników odżywczych, gdyż pyłek pszczeli jest źródłem białka, witamin ja B, C oraz E, minerałów: w tym magnezu , żelaza i potasu oraz kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy czy aminokwasów.
- Wzmocnienie odporności , ponieważ dzięki zawartości witamin i minerałów, pszczeli pyłek może nam pomóc we wzmocnieniu układu odpornościowego organizmu
- Redukuje objawy alergii . To cenna informacja zwłaszcza teraz, gdy wszystko dookoła kwitnie. Niektórzy stosują pyłek pszczeli w celu złagodzenia objawów energii, takich jak katar sienny.
- Wpływa na pracę śledziony , a to istotny narząd w związku z układem odpornościowym, dlatego że bierze udział w wytwarzaniu limfocytów.
Poza podstawowymi właściwościami pyłku pszczelego, warto też podkreślić jego pozytywne działanie na wątrobę , bowiem pszczeli pyłek ochrania wątrobę przed wpływem szkodliwych substancji, ale również leczy uszkodzoną tkankę . Pyłek zmniejsza szkodliwość tetrachlorku węgla, który kilka minut po dostaniu się do organizmu, niszczy siateczkę cytoplazmatyczną, natomiast w kolejnych godzinach uszkadza mitochondria.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Pyłek kwiatowy może być również stosowany w związku z poprawą wyglądu skóry. Zawarta w nim metionina wpływa na proces keratynizacji naskórka. Hamuje przy tym wydzielanie sebum oraz działa przeciwzapalnie . Natomiast znajdująca się w pyłku witamina A wspomaga regenerację skory, ale też opóźnia proces pojawiania się zmarszczek. Trzeba jednak pamiętać, że reakcje organizmu na pyłek mogą być bardzo różne, w związku z czym niektóre osoby może uczulać. Dlatego warto konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji pyłkiem pszczelim lub też innymi produktami pszczelimi.
By w pełni wykorzystać wspaniałe właściwości pyłku pszczelego, najlepiej codziennie rano pić łyżkę pyłku rozpuszczonego w szklance wody . Taka kuracja powinna trwać od 2 do 3 miesięcy. Warto dodać, że niektóre partie pyłku mogą mieć gorzki posmak, w związku z czym warto dodać do napoju odrobinę miodu.
Czytaj też:
Jedzenie tych produktów grozi rakiem jamy ustnej. Wyeliminuj je z diety
O jakiej porze najlepiej jeść kolację? Godzina ma duże znaczenie
Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść