Ryba w puszce czy świeża? Dietetyczka nie pozostawia złudzeń. Można się zdziwić
Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.
Ile ryb jedzą Polacy? Z roku na rok co raz więcej
Jak podaje Forum Wolności Gospodarczej, Polacy z roku na rok jedzą coraz więcej ryb. Wciąż jednak nie są to zbyt imponujące liczby – wręcz przeciwnie. Statystyczny Polak zjada ich 14,5 kg w ciągu roku. Oznacza to, że to aż trzy razy mniej niż jedzą mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Na przykład w Portugalii spożywa się 57 kg ryb na mieszkańca rocznie.
Czy ryby w puszce są zdrowe? Dietetyczka zabrała głos
Wiele osób uważa, że ryby w puszce nie są zdrowe. Ale ile w tym prawdy? Dietetyczka postanowiła zabrać głos i rozwiać wszelkie wątpliwości raz na zawsze. Dietetyczka Agata Kleszcz opublikowała artykuł na ten temat na stronie trojmiasto.pl. Możemy wyczytać z niego, że ryby w puszce nie są takie straszne, jak je malują. Jaką rybę warto kupić? Przeczytaj: Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce

Wyjaśniła, że "taka ryba zachowuje prawie wszystkie swoje właściwości, a szczelne zamknięcie w puszce gwarantuje długi okres przechowywania bez możliwości zepsucia się". Wysoka temperatura co prawda redukuje niewielką ilość cennych składników, ale nie jest to nic złego, bo to samo dzieje się ze świeżą rybą podczas obróbki termicznej.
Ryby w puszce – tak, ALE…
Dietetyczka radzi jednak, by nie kupować ryby w puszce w ciemno. Warto dokładniej przyjrzeć się jednej rzeczy – a dokładniej składowi. Jak podpowiada Agata Kleszcz, skład powinien być jak najkrótszy. W puszce z rybą nie powinny znaleźć się zbędne dodatki konserwujące. Warto więc wybierać ryby w sosie własnym, pomidorowym, oleju czy oliwie, bo są zdrowe. Zwraca jednak uwagę, że dużym minusem takiego jedzenia jest duża zawartość soli.

Co ciekawe, dietetyczka kliniczna Monika Sellimi na stronie graal.pl poinformowała, że ryba w puszce często "przez koncentrację produktu zawiera znacznie więcej kwasów omega-3 niż ryba świeża". Aby to zrobić, należałoby zjeść 4 kg świeżego dorsza lub puszkę śledzia. Dowiedz się więcej o rybach. Przeczytaj: Objawy zakażenia anisakiozą. Pasożyty mogą być w sushi