Pacjenci.pl Żywienie Silne wsparcie dla mózgu i serca. Jedz je codziennie
Fot. Canva

Silne wsparcie dla mózgu i serca. Jedz je codziennie

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Dobroczynne działanie buraków jest przez wielu Polaków bagatelizowane. A tymczasem buraki powinny być stałym elementem naszej diety - dodatkiem co najmniej tak popularnym, jak ziemniaki. Bo buraczki zawierają w sobie prawdziwą moc - działają przeciwnowotworowo, poprawiają wygląd włosów i skóry, przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. A my nadal sięgamy po nie od święta. No właśnie - nie tylko barszcz na święta, barszcz powinien gościć u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu. A jeśli nie barszcz, to chociaż buraczana sałatka. I dla tych, to powiedzą, że buraki długo się gotuje, mamy informację - można kupić już gotowe, ugotowane i obrane. I jeść je jak najczęściej.

Moc zdrowia w buraku

Burak, buraczek - piękny, czerwony, trudny do domycia. Ale przecież nie będziemy się w nim kąpać. Trzeba za to jeść go na potęgę. Burak jest bowiem rośliną odżywczą, bogatą w składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz pełno w nim witamin - zawiera witaminę C, foliany, witaminy z grupy B, β-karoten. Sok z buraka jest polecany osobom z anemią . A do tego świetnie radzi sobie z zaparciami i usprawnia metabolizm.

Mamy też informację dla sportowców - burak ćwikłowy jest ergogenikiem , czyli środkiem poprawiającym wydolność sportową. A to tylko wierzchołek mocy buraka. Codzienne spożywanie buraków pomaga w wyrównaniu gospodarki wodnej organizmu, wspiera cały układ kostny - łącznie ze wzmocnieniem zębów praz poprawia funkcjonowanie mózgu. Burak często stosowany jest w diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga, a to dlatego, że wpływa bardzo dobroczynnie na układ krążenia i pomaga w walce nie tylko z anemią, ale i wysokim cholesterolem.

Jednak mamy małe ale. Otóż na buraki powinni uważać cukrzycy . Choć polski przysmak w barwach narodowych (w końcu jest czerwony) nie ma wielu kalorii, to po ugotowaniu ma niebezpiecznie wysoki indeks glikemiczny (65).

Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia
Plaster na jelita rodem z PRL. Nasze babcie go uwielbiały

Jak jeść buraka?

Na pytanie jak jeść buraka musimy odpowiedzieć, że często. Jak najczęściej. Przynajmniej raz w tygodniu buraki powinny gościć na naszym stole. W przypadku osób regularnie uprawiających sport - nawet codziennie. Najlepiej wybierać buraki małe, o średnicy do 8 cm. Buraki swój kolor zawdzięczają betacyjanom, czyli barwnikom o silnym działaniu przeciwutelniającym . Chronią one także organizm przed efektami stresu oksydacyjnego, który działa rakotwórczo. Oznacza to, że regularne spożywanie buraków zapobiega rozwojowi raka. Polifenole zawarte w naszych buraczkach pomagają wyrównać pracę serca, zmniejszyć częstotliwość występowania migren, a także pomagają łagodzić objawy menopauzy.

Co więcej buraki świetnie działają na układ odpornościowy organizmu, działają także wykrztuśnie, co przy istniejącej już infekcji skraca czas powrotu do zdrowia.

Buraki można spożywać w postaci soku z buraka, a także w sałatce czy zupie.

Najzdrowsze dania, czyli dania z burakami

Większość cennych składników zawartych w burakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego możemy przyjąć, że najzdrowsze dania z buraków to (w kolejności od najbardziej wartościowych):

  1. sałatki przyrządzane na bazie surowych warzyw,
  2. soki z surowych buraków,
  3. buraki pieczone,
  4. barszcz.

Im bardziej przetwarzamy warzywo, tym większa strata cennych składników. Uwagę warto poświęcić również kiszonym burakom, które zawierają w sobie nie tylko moc buraka, ale i moc kiszonek, a te jak wiemy świetnie wspierają rozwój mikrobioty jelitowej.

Zobacz też:

Dba o nastrój, cukier i cholesterol. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę jaśminową?

Czy można cofnąć objawy Alzheimera? Japońscy naukowcy testują właściwości owoców jujuby

Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków

Anemia wciąż nawraca? Lekarz wyjaśnia, dlaczego tak może się dziać
Cholesterol – dobry i zły cholesterol. Jaka jest norma?
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko