Niedobory żelaza mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie i spadek odporności, a w skrajnych przypadkach nawet anemii. Żelazo, choć najczęściej jego obecność wiążemy z produktami odzwierzęcymi, znajduje się także w roślinach i produktach pochodzenia roślinnego. Bardzo dobrym źródłem żelaza są m.in. warzywa liściaste i strączkowe, o czym doskonale wiedzą osoby będące na diecie roślinnej. Zdrową alternatywą są także owoce.
Jeśli nagle zauważasz, że brakuje ci energii do codziennych czynności, czujesz osłabienie, a twoja skóra wydaje się blada – nie ignoruj tych objawów. Proste badanie krwi, jak morfologia, może wskazać, czy nie masz anemii. To powszechny problem zdrowotny, który często wynika z drobnych niedoborów, ale może być też symptomem groźnych chorób.
Kolonoskopia jest badaniem, które potrafi uratować życie, gdyż jest w stanie wykryć raka jelita w początkowym okresie. Są pewne dwa nieoczywiste objawy raka jelita grubego, które powinny skłonić do wizyty i badania u lekarza. W przypadku każdego nowotworu, czas ma ogromne znacznie. Im szybciej zostanie zidentyfikowana choroba, tym większa szansa na wyleczenie.
Anemia to inaczej niedokrwistość. Może mieć różne przyczyny, a jedną – i najczęstszą – z nich jest niedobór żelaza. Bywa, że choć przyjmujemy zalecone leki, a nawet staramy się dostarczać sobie żelaza z dietą, anemia wciąż nawraca. Dlaczego tak się dzieje?Przyczyn nawracającej anemii może być wiele. To mogą być choroby przewlekłe, wady genetyczne, czy bardzo obfite miesiączki. Ale powód czasem bywa prozaiczny. Wyjaśnia go lekarz.