Plaster na jelita rodem z PRL. Nasze babcie go uwielbiały
Ma dużo żelaza, kwasu foliowego, jest bardzo silnym antyoksydantem i działa dobroczynnie na układ pokarmowy, hamując procesy gnilne w jelitach i przyspieszając metabolizm.
Burak - o nim mowa
Burak był znany i ceniony przez starożytnych Greków i Rzymian. Wtedy jednak bulwy buraka były bardzo małe. Dopiero w XVI wieku opracowano odmianę o większych bulwach, znaną nam obecnie ze sklepowych półek. Burak jest bardzo zdrowym warzywem i powinno się wprowadzić go na stałe do swojej diety.
W porównaniu do diety naszych babć, jemy go zdecydowanie za mało. A wielka szkoda, bo w buraku drzemie moc - ma działanie:
- krwiotwórcze - jest bogaty w żelazo, a także barwniki, tzw. betalainom, a także kwas foliowy, który pomaga usuwać homocysteinę (jej wysoki poziom może powodować choroby serca), przeciwdziała wapnieniu naczyń krwionośnych;
- obniżające ciśnienie krwi - dzięki zawartości azotanów podnosi poziom tlenku azotu we krwi i sprzyja obniżeniu ciśnienia;
- obniżające cholesterol - dzięki zawartości pektyn;
- eliminujące wolne rodniki (dzięki obecności betaniny).
Burak - plaster na jelita
Buraki wykazują silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego. Zaleca się go osobom cierpiącym na zaparcia, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, owrzodzenia układu pokarmowego.
W buraku znajdziemy dużą ilość błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom, poprawia metabolizm i reguluje pracę przewodu pokarmowego, hamując przy tym procesy gnilne w jelitach.
Burak - w formie surówki, gotowanej czy nawet soku z buraka powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Warto pamiętać, że spożywanie buraka podnosi także poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia!
Zakwas z buraka - hit z PRL
Zakwas buraczany jest dla każdego - także dla dzieci. To bomba witaminowa - zawiera 2 razy więcej witaminy C niż same buraki, jest bezpieczny dla cukrzyków (a sam burak ma wysoki indeks glikemiczny więc osoby z cukrzycą powinny uważać), niskokaloryczny, a także zawiera mnóstwo bakterii kwasu mlekowego, a więc jest prawdziwą torpedą wspierającą nasze jelita w pracy.
Zakwas z buraka działa przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, a także jest naturalnym probiotykiem.
Przepis na zakwas buraczany
- słój o pojemności 3l.,
- 1,5 kg buraków,
- 3-4 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- świeży koper (zimą mogą to być jego nasiona),
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soli,
- 2-3 łyżki kwasu spod ogórków.
Opcjonalnie można dodać liść dębu, korzeń selera, liście wiśni - co kto lubi. Należy pamiętać, że naczynie do zakwasu musi być wyparzone, żeby ten się nie zepsuł.
Przygotowanie: Umyte buraki pokroić na plastry, nie obiera się ich ze skórki. Warzywa - buraki, czosnek - wkładamy do słoja, a następnie rozpuszczamy sól w przegotowanej i letniej wodzie. Buraków nie wolno zalać wrzątkiem, żeby nie stracić witamin i minerałów w nich zawartych.
Buraki zalewamy solą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Warto do niego zaglądać i zbierać czystą, wyparzoną łyżką pianę każdego dnia. W ciepłe dni zakwas jest gotowy po około 4 dniach, w zimne - po tygodniu.
Dawkowanie: Pół szklanki zakwasu dziennie.
Przeczytaj też:
Fitoterapia, czyli rola ziół w leczeniu i profilaktyce chorób
Zatrucie lekami - objawy i pierwsza pomoc
Te leki na zgagę i refluks przyjmuje tysiące Polaków. Mogą powodować groźne niedobory