Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Plaster na jelita rodem z PRL. Nasze babcie go uwielbiały
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 18.04.2024 08:30

Plaster na jelita rodem z PRL. Nasze babcie go uwielbiały

Zakwas buraczany
Fot. Canva

Ma dużo żelaza, kwasu foliowego, jest bardzo silnym antyoksydantem i działa dobroczynnie na układ pokarmowy, hamując procesy gnilne w jelitach i przyspieszając metabolizm. 

Burak - o nim mowa

Burak był znany i ceniony przez starożytnych Greków i Rzymian. Wtedy jednak bulwy buraka były bardzo małe. Dopiero w XVI wieku opracowano odmianę o większych bulwach, znaną nam obecnie ze sklepowych półek. Burak jest bardzo zdrowym warzywem i powinno się wprowadzić go na stałe do swojej diety. 

W porównaniu do diety naszych babć, jemy go zdecydowanie za mało. A wielka szkoda, bo w buraku drzemie moc - ma działanie:

  • krwiotwórcze - jest bogaty w żelazo, a także barwniki, tzw. betalainom, a także kwas foliowy, który pomaga usuwać homocysteinę (jej wysoki poziom może powodować choroby serca), przeciwdziała wapnieniu naczyń krwionośnych;
     
  • obniżające ciśnienie krwi - dzięki zawartości azotanów podnosi poziom tlenku azotu we krwi i sprzyja obniżeniu ciśnienia;
     
  • obniżające cholesterol - dzięki zawartości pektyn;
     
  • eliminujące wolne rodniki (dzięki obecności betaniny).

Burak - plaster na jelita

Buraki wykazują silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego. Zaleca się go osobom cierpiącym na zaparcia, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, owrzodzenia układu pokarmowego. 

W buraku znajdziemy dużą ilość błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom, poprawia metabolizm i reguluje pracę przewodu pokarmowego, hamując przy tym procesy gnilne w jelitach. 

Burak - w formie surówki, gotowanej czy nawet soku z buraka powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Warto pamiętać, że spożywanie buraka podnosi także poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia!

Zakwas z buraka - hit z PRL

Zakwas buraczany jest dla każdego - także dla dzieci. To bomba witaminowa - zawiera 2 razy więcej witaminy C niż same buraki, jest bezpieczny dla cukrzyków (a sam burak ma wysoki indeks glikemiczny więc osoby z cukrzycą powinny uważać), niskokaloryczny, a także zawiera mnóstwo bakterii kwasu mlekowego, a więc jest prawdziwą torpedą wspierającą nasze jelita w pracy. 

Zakwas z buraka działa przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, a także jest naturalnym probiotykiem. 

Przepis na zakwas buraczany

  • słój o pojemności 3l., 
     
  • 1,5 kg buraków,
     
  • 3-4 listki laurowe,
     
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
     
  • świeży koper (zimą mogą to być jego nasiona),
     
  • 3-4 ząbki czosnku,
     
  • 3 łyżki soli,
     
  • 2-3 łyżki kwasu spod ogórków.

Opcjonalnie można dodać liść dębu, korzeń selera, liście wiśni - co kto lubi. Należy pamiętać, że naczynie do zakwasu musi być wyparzone, żeby ten się nie zepsuł. 

Przygotowanie: Umyte buraki pokroić na plastry, nie obiera się ich ze skórki. Warzywa - buraki, czosnek - wkładamy do słoja, a następnie rozpuszczamy sól w przegotowanej i letniej wodzie. Buraków nie wolno zalać wrzątkiem, żeby nie stracić witamin i minerałów w nich zawartych. 
Buraki zalewamy solą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Warto do niego zaglądać i zbierać czystą, wyparzoną łyżką pianę każdego dnia. W ciepłe dni zakwas jest gotowy po około 4 dniach, w zimne - po tygodniu. 

Dawkowanie: Pół szklanki zakwasu dziennie. 

Przeczytaj też:

Fitoterapia, czyli rola ziół w leczeniu i profilaktyce chorób

Zatrucie lekami - objawy i pierwsza pomoc

Te leki na zgagę i refluks przyjmuje tysiące Polaków. Mogą powodować groźne niedobory