Pacjenci.pl
Prof. Maciej Krzakowski

fot. Świat Lekarza

Stanowisko wspólne w sprawie postępowania wobec Konsultant Krajowego w dziedzinie Onkologii Klinicznej prof. Macieja Krzakowskiego

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Komunikat Prasowy

Stanowisko wspólne Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Radioterapii Onkologicznej, Konsultantów Krajowych w dziedzinach onkologicznych oraz Konsultantów Wojewó

Zarządy Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiej Grupy Raka Płuca, Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej oraz Konsultanci Wojewódzcy w dziedzinie Onkologii Klinicznej, wyrażają dezaprobatę i zbulwersowanie wobec ataków Fundacji Onkologicznej Alivia wymierzonych w osobę Konsultanta Krajowego w dziedzinie Onkologii Klinicznej prof. Macieja Krzakowskiego.

Równo rok temu, Fundacja publicznie zaatakowała prof. Krzakowskiego za nieujawnienie korespondencji pomiędzy Nim a konsultantami wojewódzkimi w dziedzinie onkologii klinicznej dotyczącymi m.in. przygotowań do zabezpieczenia opieki onkologicznej w obliczu pandemii. Fundacja Alivia złożyła skargę na stanowisko prof. Krzakowskiego do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, który wyrokiem z dnia 17 listopada ur. uznał, że nie miało miejsca rażące naruszenie prawa, oraz, że Konsultant powinien ponownie rozważyć wniosek Fundacji Alivia, co też prof. Krzakowski uczynił, nie zmieniając ostatecznie swojego stanowiska. Tym samym, rozpowszechnianie w mediach społecznościowych nieprawdziwych informacji, jakoby Fundacja Alivia wygrała w Sądzie jest absolutnym nadużyciem.

Profesor Maciej Krzakowski jest osobą, która zrobiła bardzo wiele, o ile nie najwięcej, dla integracji środowiska onkologów klinicznych w Polsce. Dzięki jego zaangażowaniu i poświęceniu udało się wprowadzić w Polsce standardy postępowania, opracować wytyczne, przygotować podręczniki dla onkologów i poradniki dla pacjentów. Nie można tu nie wspomnieć o jego staraniach zmierzających do zwiększenia dostępności nowoczesnych leków w ramach programów lekowych oraz ratunkowego dostępu do terapii lekowych.

Co więcej, stanowisko Fundacji Alivia wobec Konsultanta Krajowego prof. Macieja Krzakowskiego jest z niezgodne ze stanowiskiem innych organizacji pacjentów onkologicznych w Polsce, m.in. Polskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych, Federacji Stowarzyszeń Amazonki, Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki i Czerniaki SARCOMA, Stowarzyszenia Chorych na Przewlekłą Białaczkę Szpikową, Fundacja Onkologika, Fundacja „Wygrajmy Zdrowie” oraz inicjatywa All.Can. Wyżej wymienione stowarzyszenia w bezpardonowych atakach Fundacji Alivia upatrują zagrożenia dla kontynuacji bardzo dobrej współpracy pomiędzy nimi a środowiskiem polskich onkologów, oraz podważenia zaufania chorych na nowotwory do systemu opieki onkologicznej w Polsce jako całości.

Sygnatariusze niniejszego listu jednoznacznie potępiają destrukcyjne standardy postępowania prezentowane przez Fundację Alivia, które dramatycznie utrudniają dalszą współpracę tej organizacji ze środowiskiem lekarzy onkologów w Polsce.

Sygnatariusze

Zarząd Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznejprof. dr hab. med. Piotr Wysockiprof. dr hab. med. Andrzej Kaweckidr hab. med. Michał Jarząbdr hab. med. Barbara Radeckadr med. Maryna Rubachdr med. Piotr Tomczaklek Paweł Sobczuk

Zarząd Polskiego Towarzystwa Onkologicznegodr hab. med. Adam Maciejczykprof. dr hab. med. Jacek Fijuthprof. dr hab. med. Jan Walewskidr n. med. Aleksandra Łackodr n. med. Agata Szulcdr n. med. Joanna Didkowskaprof. dr hab. med. Stanisław Góźdźprof. dr hab. med. Andrzej Kaweckiprof. dr hab. med. Piotr Rutkowskiprof. dr hab. med. Ewa Sierko

Zarząd Polskiego Towarzystwa Chirurgii OnkologicznejDr hab. med. Dawid MurawaDr hab. med. Wojciech WysockiProf. dr hab. med. Piotr RichterProf. dr hab. med. Zbigniew NoweckiDr n med. Michał JankowskiProf. dr hab. med. Piotr RutkowskiProf. dr hab. med. Agnieszka Kołacińska-WowDr hab. med. Agnieszka CzarnieckaDr hab. med. Tomasz JastrzębskiDr hab. med. Andrzej RutkowskiDr hab. med. Zoran StojcevDr hab. med. Marek ZawadzkiZarząd Polskiej Grupy Raka Płucaprof dr hab n med Dariusz M. Kowalskiprof dr hab n med Tadeusz Orłowskiprof dr hab n med Paweł Krawczykprof dr hab n med Janusz Milanowskiprof nadzw dr hab n med Renata Langfortdr n med Piotr Rudziński

Zarząd Polskiego Towarzystwa Radioterapii Onkologicznejprof. dr hab. med. Jacek Fijuthprof. dr hab. med. Krzysztof Składowskiprof. dr hab. med. Andrzej Kaweckidr n. med. Justyna Chałubińska-Fendlerdr n. med. Łukasz Kuncman

Konsultanci krajowiprof. dr hab. med. Adam Maciejczykprof. dr hab. med. Rafał Dziadziuszkoprof. dr hab. med. Piotr Mileckidr hab. n. med Tomasz Rutkowskidr n .med Krzysztof KonopaProf. dr hab. med. Krzysztof Składowski – radioterapia onkologicznaProf. dr hab. med. Wojciech Zegarski – chirurgia onkologiczna

Konsultanci wojewódzcy w dziedzinie onkologii klinicznejdr med. Wiesław Bal – województwo śląskiedr hab. med. Lubomir Bodnar – województwo warmińsko-mazurskiedr hab. med. Beata Jagielska – województwo mazowieckieprof. dr hab. med. Bożenna Karczmarek-Borowska - województwo podkarpackiedr med. Emilia Cisarż – województwo dolnośląskiedr hab. med. Maria Litwiniuk – województwo wielkopolskiedr med. Elwira Matuszewska - województwo podlaskieprof. dr med. Piotr Potemski – województwo łódzkiedr hab. med. Barbara Radecka - województwo opolskiedr med. Joanna Streb – województwo małopolskiedr hab. med. Violetta Sulżyc-Bielicka - województwo lubuskiedr med. Michał Wiśniewski - województwo kujawsko-pomorskieprof. dr hab. Renata Zaucha – województwo pomorskie

Komunikat Prasowy

Komunikaty prasowe

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl