Pacjenci.pl Żywienie Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane
Fot. Canva/OksanaZulkarneeva/Getty Images

Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.

Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.

BPA zniknie z opakowań żywności

20 stycznia weszło nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej w sprawie bisfenolu A, czyli BPA, które ma na celu zminimalizowanie narażenia ludzi na tę szkodliwą substancję. Wprowadzono zakaz stosowania jej w produktach mających kontakt z żywnością. Od lat mówi się o negatywnym wpływie BPA na zdrowie, m.in. od 2011 r. obowiązuje już zakaz wykorzystywania jej w akcesoriach dla małych dzieci i niemowląt, w tym w smoczkach i butelkach.

Teraz ma nastąpić wycofanie BPA z produkcji klejów, gum, żywic jonowymiennych, tworzyw sztucznych, farb drukarskich, silikonu, lakierów i powłok, które mogą mieć kontakt z żywnością . Jako że, do tej pory, BPA było jednak powszechne w tych materiałach, możemy się spodziewać dużych zmian w przyszłości. To, z czym każdy z nas ma do czynienia niemal każdego dnia, to różne kartony albo puszki. Od wewnątrz powlekane są właśnie przeważnie materiałami zawierającymi BPA.

Woreczki nikotynowe z zielonym światłem od Agencji Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (FDA)
Jak usunąć makijaż permanentny? Są skuteczne sposoby, ale niektórych lepiej unikać

Gdzie znajduje się BPA?

BPA jest obecne w wielu przedmiotach codziennego użytku, np. w opakowaniach do płyt CD, w sprzęcie elektronicznym, w polimerach używanych do wyścielania wnętrz puszek, kartonach służących do przechowywania żywności, w papierze z błyszczącą powłoką, w plastikowych butelkach, tekstyliach, farbach, zabawkach, a także plombach dentystycznych, soczewkach kontaktowych i paragonach fiskalnych , o czym niedawno pisaliśmy.

Zdaniem Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) narażenie ludzi na bisfenol A przekracza dopuszczalne bezpieczne poziomy, a to stanowi realne zagrożenie dla zdrowia.

Jak BPA wpływa na zdrowie?

Bisfenol A jest substancją endokrynnie czynną, a więc taką, która naśladuje działanie estrogenów, żeńskich hormonów płciowych. „Ponieważ substancja ta nie wykazuje działania toksycznego, lecz działa jak hormon, jej skutki nie muszą być od razu widoczne, a dopiero po pewnym czasie" – powiedziała podczas niedawnej konferencji prasowanej w Warszawie dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Z badań wynika, że BPA może być przyczyną chorób cywilizacyjnych, otyłości , problemów metabolicznych, niepłodności, wywoływać zaburzenia rozwoju płodu i prowadzić do nowotworów, w tym raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn.

„Główną drogą narażenia jest dieta. Wykazano, że bisfenol A (BPA) jest związany z estrogennością i właściwościami zaburzającymi gospodarkę hormonalną, ma niekorzystne skutki neuropsychiatryczne i może brać udział w powstawaniu guzów neuroendokrynnych; może być pośrednio związany z poronieniem, chorobami układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniem, zmniejszoną zmiennością rytmu serca, cukrzycą, otyłością, chorobami oczu, reakcjami alergicznymi skóry, podrażnieniem dróg oddechowych, ostrą/przewlekłą chorobą nerek i chorobą wątroby” – podają autorzy pracy „Bisfenol A — co wiemy? Globalne czy lokalne podejście na poziomie ryzyka dla zdrowia publicznego”, Angelika Edyta Charkiewicz, Wioleta Justyna Omeljaniuk i Jacek Nikliński.

Źródło: mdpi.com/1422-0067/25/11/6229

Zobacz także:

Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?

Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie

Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

22-letnia influencerka odchudzała się Ozempiciem. Schudła 20 kg i... straciła zdrowie na zawsze
Trump zdecydował: USA opuszcza WHO. Jakie będą skutki?
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko