Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie
Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.
Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.
Jedzenie powinno być odżywcze
To, co jemy, powinno nam dostarczać wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania, odżywiać nie tylko nasze ciało, ale również nasz umysł i naszego "ducha". Właściwie zbilansowana dieta może poprawić zdrowie, wspierać układ odpornościowy, a także korzystnie wpływać na samopoczucie i ogólnie pojętą kondycję psychofizyczną.
Jedzenie, to coś więcej niż tylko zaspokajanie głodu, ale, niestety, wiele osób właśnie tak to postrzega i złym stylem odżywiania zaburza funkcjonowanie swojego organizmu. To może przyczynić się do rozwoju różnych groźnych chorób, w tym nowotworów.
Groźna choroba w natarciu. Nawet 50 tys. zachorowań tygodniowo Czerwone policzki u dziecka to nie tylko wpływ mrozu. To może być choroba zakaźnaJedzenie jako paliwo dla ciała i duszy
Aby organizm działał sprawnie, potrzebuje pełnowartościowych składników odżywczych, takich jak:
- białko – czyli budulec mięśni i tkanek, najważniejszy w procesie regeneracji, choćby po infekcjach. Znajdziesz je w rybach, jajach, chudym mięsie i roślinach strączkowych,
- zdrowe tłuszcze – wspierają pracę mózgu i gospodarkę hormonalną, np. awokado, oliwa z oliwek, orzechy,
- węglowodany złożone – dostarczają energii i wspierają metabolizm, a są to pełnoziarniste produkty, kasze, warzywa,
- witaminy i minerały – regulują procesy metaboliczne i chronią przed chorobami, np. magnez, żelazo, witamina D.
Jedzenie wpływa również na nasz umysł i emocje. Niektóre składniki mogą poprawiać nastrój i zmniejszać poziom stresu, np.:
- kwasy omega-3 – wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację (tłuste ryby, siemię lniane),
- tryptofan – aminokwas wpływający na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia (banany, czekolada gorzka, orzechy),
- magnez – pomaga w walce ze stresem i poprawia jakość snu (kakao, migdały, pestki dyni),
- probiotyki – wpływają na florę jelitową, a przez to na dobre samopoczucie i odporność (kiszonki, jogurty naturalne).
Rakotwórcze jedzenie, po które codziennie sięgamy
„Ponad milion Polaków żyje z chorobą nowotworową, a 100 tys. rocznie z jej powodu umiera. Za 30 proc. zgonów związanych z rakiem odpowiada zła dieta” – mówi na swoim kanale na YouTube dietetyk Michał Wrzosek. Dodaje, że z każdym rokiem obciążenie nowotworami rośnie. „Według danych WHO 1 na 5 osób w ciągu swojego życia zapada na raka, a z powodu tej choroby umiera 1 na 9 mężczyzn i 1 na 12 kobiet”.
Ekspert wymienia czynniki dietetyczne, które w znacznym stopniu zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Są to:
- alkohol – każdy alkohol zwiększa ryzyko nowotworu, nie tylko ten mocny. Nasila stres oksydacyjny w organizmie, a przez to powoduje uszkodzenia komórek, ułatwia innym rakotwórczym związkom wejście do komórki, np. składnikom dymu tytoniowego, zaburza szlaki naprawy DNA i metabolizm hormonów. Spożywanie alkoholu zwiększa przede wszystkim ryzyko zapadnięcia na nowotwór krtani, jamy ustnej i gardła oraz wątroby;
- czerwone mięso i mięso przetworzone – WHO szacuje, że każde 50 g dziennie mięsa przetworzonego zwiększa ryzyko nowotworu jelita grubego o 18 proc. "Ryzyko dla zwykłego czerwonego mięsa trudno oszacować, a sam temat jest bardziej złożony, niż może się wydawać i potencjalnych mechanizmów, przez które jest ono rakotwórcze, może być kilka". Mięso czerwone i jego przetwory zawierają duże ilości żelaza hemowego, które jest ważne dla naszego organizmu, ale w dużych ilościach może wpływać na uszkodzenie DNA w komórkach jelit. "Działa też jak triger dla powstawania rakotwórczych nitrozoamin w żołądku, podobnie jak azotany i azotyny, które dodaje się do przetworów, aby chroniły mięso przed bakteriami, ale spożywane w nadmiarze mogą działać rakotwórczo";
- akrylamid – który znajduje się w przetworach ziemniaczanych (chipsy, frytki), płatkach śniadaniowych, ciasteczkach oraz w kawie, głównie zbożowej. Każda ilość tej substancji może powodować uszkodzenie DNA;
- aflatoksyna – najczęściej są nią zanieczyszczone zboża, orzechy, przyprawy i suszone owoce. By zminimalizować ryzyko zatrucia aflatoksyną, warto kupować żywność ze sprawdzonych źródeł i lepiej w zamkniętym opakowaniu, niż na wagę. Produkty, które mają przebarwienia, widoczną pleść lub są mocno pomarszczone, powinny wylądować w koszu, a otwartych opakowań nie należy przechowywać zbyt długo.
Zobacz także:
Tych 8 produktów niszczy twój żołądek, jeśli spożywasz je z samego rana
Czekolada z Dubaju wycofana ze sklepów. Wprowadzano konsumentów w błąd
Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia