Te warzywa obniżają ciśnienie krwi. Najnowsze odkrycia naukowe
Australijskie badania dowiodły, że spożywanie tych warzyw może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Mowa o grupie warzyw krzyżowych, do których należą m.in. brokuły, kalafior i kapusta. Co ciekawe, efekty ich wprowadzenia do codziennej diety były lepsze niż w przypadku warzyw korzeniowych, jak ziemniaki i marchew.
Działanie brokułów na łagodnie podwyższone ciśnienie może być zauważalne już po dwóch tygodniach. Potwierdza to badanie opublikowane w BMC Medicine, przeprowadzone wśród osób w średnim i starszym wieku (50-75 lat).
Warzywa krzyżowe a zdrowie serca
Nowe badania wskazują, że codzienne spożywanie warzyw krzyżowych przez dwa tygodnie może obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem . Brokuły, kalafior i kapusta wykazały większą skuteczność niż warzywa korzeniowe, co sugeruje, że te rośliny mogą mieć unikalne właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego .
Zdrowa dieta w badaniu
Uczestników podzielono na dwie grupy, przy czym jedna spożywała warzywa krzyżowe, w tym brokuły, jarmuż, kapustę i kalafior, natomiast druga – warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, dynię i bataty. Dieta uczestników obejmowała przede wszystkim dwie porcje zupy dziennie przygotowanych z 300 gramów warzyw.
Badanie wykazało, że u osób spożywających warzywa krzyżowe ciśnienie skurczowe zmniejszyło się o średnio 2,5 mm Hg w porównaniu z grupą kontrolną. Choć różnica może wydawać się niewielka, to może mieć istotne znaczenie dla zdrowia serca. Nawet niewielkie obniżenie ciśnienia tętniczego może znacząco zmniejszyć ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.
Brokuły zdrowe nie tylko dla serca
Brokuły zawierają związki bioaktywne, takie jak sulforafan, które mogą korzystnie wpływać na układ krążenia . Naukowcy podejrzewają, że te związki aktywują pewne mechanizmy w organizmie, które przyczyniają się do rozluźnienia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia.
Sulforafan obecny w brokułach nie tylko pomaga obniżać ciśnienie krwi, ale również ma właściwości przeciwnowotworowe , wspiera detoksykację organizmu, może też wpływać na redukcję poziomu trójglicerydów we krwi.
Źródło: BMC Medicine/E.L. Connolly i in., Cruciferous vegetables lower blood pressure in adults with mildly elevated blood pressure in a randomized, controlled, crossover trial: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study, https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-024-03577-8
Zobacz także:
Senes - zakazana w Niemczech i Wielkiej Brytanii herbata ziołowa. Polacy wciąż ją piją
Po tym poznasz, że robi się zakrzep. 7 objawów
6 objawów pęknięcia tętniaka. To może się stać w każdej chwili