Tego nie rób, jeśli chcesz skutecznie schudnąć. Dietetyczka wskazuje jeden z najczęstszych błędów
Osoby, które bardzo chcą schudnąć, nie zawsze są w stanie prawidłowo poprowadzić swoją dietę i nawyki tak, by zgubić kilogramy. W efekcie, zamiast chudnąć, po prostu tyją. Odpowiedzialny jest za to jeden prosty błąd, popełniany w dobrej wierze.
Wszyscy odchudzający się, liczą, że szybciej zyskają wymarzoną figurę i zrzucą oczywiście dodatkowe kilogramy. Niestety, wyrządzają sobie krzywdę. Psychodietetyk Małgorzata Kędzierska zwróciła uwagę w jednym z wpisów w social mediach na błąd popełniany przez wiele osób podczas odchudzania. Co to takiego?
Co to za błąd?
Zdaniem psychodietetyk Małgorzaty Kędzierskiej chodzi o wprowadzanie do codziennej diety rygorystycznych zakazów żywieniowych, ale również tworzenie tzw. podziałów na produkty dozwolone i te, których zjedzenie jest absolutnie niedopuszczalne.
Tutaj możemy wskazać artykuły spożywcze powszechnie uznawane za złe, tuczące oraz szkodliwe. Wydawać się może, że unikanie niezdrowego jedzenia to dobry krok w kierunku zdrowej oraz szczupłej sylwetki. Jak jednak przekonuje Małgorzata Kędzierska, tego typu działanie mogą niestety przynieść odwrotny skutek od zamierzonego. Dleczego?
„Podział produktów na dozwolone i zakazane jest jednym z kluczowych elementów błędnego koła odchudzania [...] Osoby, które się objadają, bardzo często unikają pewnych rodzajów pokarmów” - wyjaśnia dietetyczka.
Nie można wprowadzać do diety sztywnych planów żywieniowych
Co ważne, nie należy wprowadzać do codziennej diety sztywnych planów żywieniowych. Jak podkreśla lekarka, zasada “wszystko albo nic” nie zdaje egzaminu podczas odchudzania. Znacznie więcej korzyści przynosi bardziej elastyczne podejście do jedzenia, ale też dopuszczanie do tzw. kulinarnych grzeszków oraz odstępstw od przyjętych założeń.
Warto też mieć na uwadze jeszcze jedną dość istną kwestię. Chodzi o to, że przyczyną tycia nie są konkretne produkty spożywcze. Chodzi głównie o brak ruchu oraz przyjmowanie zbyt dużej ilości kalorii - większej, niż wskazuje rzeczywiste zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Dietetyczka podkreśla, by pamiętać o pewnych rzeczach, które są bardzo istotne podczas odchudzania.
“Poza tymi wskazówkami pamiętaj o fundamentach – postaw na regularne posiłki, nie doprowadzaj do ekstremalnego głodu i zadbaj o uważność w trakcie jedzenia. Te podstawy są tutaj naprawdę ważne” - wyjaśnia.
Jakie produkty jeść przy odchudzaniu?
Dodajmy, że utracie dodatkowych kilogramów sprzyja spożywanie produktów, które są bogate w błonnik. To włókno pokarmowe przedłuża uczucie sytości po posiłku, ale usprawnia również pracę przewodu pokarmowego oraz perystaltykę (ruchy) jelit. W efekcie dochodzi przyspieszenia przemiany materii.
Wskazany makroskładnik można znaleźć w takich artykułach jak m.in. siemię lniane, nasiona chia, borówki amerykańskie, płatki owsiane czy też pełnoziarniste pieczywo.
Czytaj też:
To, co jemy, ma wpływ nawet na zdrowie intymne. Ginekolożka wskazuje najważniejsze produkty
Zamykała oczy, żeby przełknąć tę breję. Ciężarna pokazała, czym karmiono ją w szpitalu
Jesteś w ciąży i dopadło Cię przeziębienie? Pamiętaj o kilku, arcyważnych rzeczach