Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Zawsze po obiedzie nachodziła mnie ochota na coś słodkiego — mały deser, czekoladkę, coś, co umiliłoby mi dzień. Wydawało mi się, że to normalne — kto z nas od czasu do czasu nie sięga po coś słodkiego, zwłaszcza po posiłku? Jednak po pewnym czasie zaczęłam zauważać, że ta mała przyjemność staje się czymś więcej. Zaczęłam zadawać sobie pytanie, dlaczego zawsze o tej samej porze odczuwam potrzebę zjedzenia cukru?Zgłębiając ten temat, dowiedziałam się, co tak naprawdę kryje się za chwilami słodkiej przyjemności. Odpowiedź, którą odkryłam, była daleka od tego, czego się spodziewałam. Teraz już wiem, co to oznacza, a przede wszystkim, jak może wpłynąć na nasze zdrowie.
Czekolada – słowo, które już samo w sobie wywołuje uśmiech. Ta mleczna – rozkosznie słodka, deserowa – delikatnie cierpka. Rozpuszczająca się w ustach lub chrupiąca, z orzechami – każdy ma swoją ulubioną. Trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady, a przecież kiedyś w ogóle nie istniała w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i jest to idealna okazja, by przyjrzeć się jej historii, różnorodności, a także… właściwościom zdrowotnym.
To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch.
Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące jednego z produktów oferowanych w sklepach Lidl. Jak podano w komunikacie, jego spożycie może wywołać negatywne objawy.Co bardzo istotne dla konsumentów, produkt ten można zwrócić do dowolnego sklepu sieci, nawet bez okazywania paragonu.
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe i serca miłośników słodkości. Smakuje i wygląda obłędnie, a do tego niesamowicie chrupie. Oryginalna czekolada z Dubaju jest zdrowa m.in. dzięki temu, że nie ma w niej cukru, a wszystkie składniki są naturalne. I choć większość prostych przepisów z sieci pozwala uzyskać zbliżony smak, niestety skład pozostawia wiele do życzenia.Czekolada z Dubaju to luksusowy deser – nie tylko dzięki zdobieniu jadalnym złotem. Orientalne słodycze w wersji rzemieślniczej to prawdziwa odżywcza bomba.
Wiele osób uważa, że cukier uzależnia podobnie do narkotyków, potwierdzają to badania i opinie ekspertów. Jak jest w rzeczywistości? Dietetyk dr Damian Parol tłumaczy, na czym polega problem z tzw. uzależnieniem od cukru.
W ostatnim czasie serca miłośników słodyczy na całym świecie podbiła czekolada z Dubaju. Aby jej spróbować, nie trzeba jednak wcale jechać na Bliski Wschód — wystarczy odwiedzić sieć sklepów Kaufland. Łakoć jest tam dostępny za grosze, i to w dwóch różnych wersjach. Warto spróbować obu, nim znikną z półek!
Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas, są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.