Polacy uwielbiają ziemniaki – wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a jednocześnie wciąż panuje przekonanie, że mogą sprzyjać tyciu. Szkopuł tkwi jednak nie w samych ziemniakach, lecz w tym, z czym je podajemy. I tu pojawia się pytanie: masło czy kefir?Ziemniaki są niskokaloryczne i same w sobie nie sprzyjają tyciuMasło znacząco zwiększa kaloryczność porcjiKefir może wspierać bardziej stabilną glikemię, zwłaszcza u osób z IOSkrobia oporna z ostudzonych ziemniaków może poprawiać odpowiedź glikemicznąZestawienie skrobi z białkiem i probiotykami jest na co dzień łagodniejsze dla układu trawiennego niż połączenie z tłuszczem
Ziemniaki należą do jednych z najpopularniejszych produktów w naszym kraju i stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Od lat panuje jednak przekonanie, że będąc na diecie odchudzającej powinniśmy się ich wystrzegać ze względu na ich wysoką kaloryczność.Czy rzeczywiście ziemniaki tuczą? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, zapytaliśmy dietetyczkę kliniczną mgr Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.