Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Kwasy Omega-3

Kwasy Omega-3

kwasy omega-3

Omega-3, kwasy omega -3
30.10.2024 07:43 Czy suplementacja kwasami omega-3 chroni serce? Ciekawe wnioski badaczy

Kwasy omega-3, obecne głównie w oleju rybim, od dawna są kojarzone z ochroną serca i układu krążenia. Wiele badań sugerowało, że mogą one przyczyniać się do obniżenia ryzyka chorób serca, zmniejszając stany zapalne, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów. Jednak najnowsze badania pokazują bardziej złożony obraz korzyści i potencjalnych zagrożeń wynikających z ich suplementacji. Co mówią najnowsze badania zrobione przez Centers for Disease and Prevention? 

suplementacja, suplementy, omega -3
25.09.2024 13:27 W Polsce łykamy ten suplement na potęgę. Bardziej szkodzi naszemu zdrowiu, niż pomaga

W Polsce ten suplement uchodzi za popularny i często stosowany. Chodzi dokładnie o kwasy omega -3. Zdaniem brytyjskich naukowców ten popularny suplement może być szkodliwy dla zdrowia.  Zażywany regularnie może zwiększyć ryzyko wystąpienia zawału serca, a także udaru. Co dokładnie wykazały badania? 

Ryba na talerzu
04.06.2024 11:12 Najzdrowsza ryba. Jak wybrać rybę na obiad? Jakich gatunków unikać?

Ryby są zdrowe - ale czy dotyczy to wszystkich gatunków? Nie od dziś słyszymy, że pewnych ryb powinny unikać dzieci lub kobiety w ciąży. A reszta? Czy wszystkie ryby są zdrowe? Odpowiadamy!

kwas omega-3
07.02.2024 15:17 Kwasy omega 3 wspierają organizm. W czym zjesz ich najwięcej?

Kwasów omega 3 nie może zabraknąć w zdrowym jadłospisie. To właśnie tłuszcze wykazują największą wartość energetyczną. Które pokarmy zawierają najwięcej tego związku? Jak omega 3 wpływa na nasz organizm?

śledź
02.02.2024 21:06 Powody, dla których warto spożywać ryby. Jakie gatunki są najzdrowsze?

Ryby warto spożywać, ponieważ są cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3, witaminy i minerały. Zaleca się jedzenie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo. Jakie korzyści zdrowotne przynosi ich spożywanie? Jakie gatunki są najzdrowsze?