Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Przyspieszy metabolizm, wyostrzy zmysły. Wystarczy szczypta do porannej kawy
Marta Uler
Marta Uler 11.12.2024 08:00

Przyspieszy metabolizm, wyostrzy zmysły. Wystarczy szczypta do porannej kawy

Kawa z gałką muszkatołową
Fot. Canva/terrapp/Pixabay

Wielu z nas nie umie sobie wyobrazić poranka bez świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Filiżanka tego napoju dodaje energii i pozytywnie nastraja, ale przede wszystkim jest elementem przyjemnego, porannego rytuału. 

Uwielbiamy także przeróżne dodatki do kawy, takie jak cynamon, czy wanilia. Warto spróbować również kawy z mniej oczywistą przyprawą. Poza unikalnym smakiem zapewnia także cenne walory odżywcze.

Filiżanka kawy o poranku

Picie kawy zaraz po przebudzeniu, na pusty żołądek, nie dla wszystkich jest zdrowe – np. osoby cierpiące na wrzody żołądka czy nadkwasotę powinny tu uważać, bo kawa na czczo może wywołać zgagę. Lepiej więc najpierw coś zjeść, a dopiero później zaparzyć sobie kawę. Jednak generalnie, z badań naukowych nie wynika, że picie kawy zaraz po przebudzeniu niesie za sobą jakieś negatywne skutki dla organizmu. Np. nie powoduje to zaburzeń w metabolizmie.

Zatem, jeżeli komuś sprawia to przyjemność – taka filiżanka aromatycznego napoju jest jak najbardziej dopuszczalna. Kto woli wypić kawę po śniadaniu lub jeszcze później, także będzie czerpał z tego wiele korzyści. Kawa jest zdrowa, choć do niedawna wcale nie było to takie oczywiste. O ile tylko nie dosładzamy jej i nie dolewamy mleka, bowiem te procedury sprzyjają tyciu i rozregulowują metabolizm cukru. Z kolei czarna – zmniejsza ryzyko cukrzycy:

„Badania sugerują, że picie 3–4 filiżanek kawy dziennie wiąże się z około 25% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu do niepicia wcale lub spożywania mniej niż 2 filiżanek dziennie” – piszą autorzy pracy „Effects of coffee consumption on glucose metabolism: A systematic review of clinical trials”.

DDA dźwigają na swoich barkach odpowiedzialność za cały świat. O siebie wstydzą się walczyć, ale czas z tym skończyć Szpitale przepełnione. Pediatrzy alarmują. Najpierw fala krztuśca, a teraz mykoplazma

Gałka muszkatołowa – działanie

Od czasu do czasu lubimy zmodyfikować nieco poranny rytuał picia kawy, wzbogacając ją przeróżnymi dodatkami. Dużą popularnością cieszy się bulletproof coffee, czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, np. oleju kokosowego lub masła ghee, ale różne pożądane z punktu widzenia naszego organizmu właściwości można uzyskać również, dodając do kawy różne przyprawy – np. gałkę muszkatołową

Gałka muszkatołowa to przyprawa, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem i smakiem, ale także cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest bogata w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, wspiera więc walkę z procesami starzenia i zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Dzięki zawartości substancji o nazwie eugenol, gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, wspiera układ trawienny – świetnie sprawdza się u osób dbających o linię – a także łagodzi objawy wzdęć czy niestrawności. Przyprawa ta może również wpływać na poprawę nastroju i zmniejszenie napięcia nerwowego. Spożywana wieczorem może poprawić zasypianie i jakość snu.

Kawa z gałką muszkatołową – właściwości

Sama kawa dba o serce i układ krążenia, obniża poziom "złego" cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, ma również właściwości przeciwmiażdżycowe. Poprawia pamięć, koncentrację, przeciwdziała chorobom neurodegradacyjnym. Dba o nasz dobry nastrój, a nawet ma właściwości przeciwdepresyjne. Jeśli dodamy do niej gałkę muszkatołową, uzyskamy niezwykle cenne combo odżywcze dla naszego ciała i ducha.

Jednak należy pamiętać, że gałka muszkatołowa w większych ilościach może być niebezpieczna. Zawarta w niej mirystycyna, spożyta w nadmiarze, wykazuje właściwości halucynogenne, a nawet toksyczne. Bezpieczna ilość to maksymalnie 1-2 gramy dziennie (około pół łyżeczki). Spożywanie większych dawek może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak nudności, zawroty głowy, czy kołatanie serca.

Jak przyrządzić kawę z gałką muszkatołową?

Kawa z dodatkiem gałki muszkatołowej to świetny sposób na wzbogacenie porannego rytuału. Aby przygotować ten aromatyczny napój, potrzebujesz:

  • filiżanki świeżo zaparzonej kawy,
  • szczypty świeżo startego proszku z gałki muszkatołowej (dosłownie na czubku łyżeczki),
  • opcjonalnie odrobiny cynamonu lub wanilii dla podkręcenia smaku.

Wsyp gałkę muszkatołową do gorącej kawy i dobrze wymieszaj. Taka kawa nie tylko doda energii, ale także wpłynie pozytywnie na twój nastrój i trawienie. Pamiętaj tylko, aby nie przesadzać z ilością przyprawy – może to sprawić, że napój stanie się gorzki w smaku i, jak wspomniano wcześniej, prowadzić do działań niepożądanych. 

Źródło: sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411018300014

Zobacz także:

Zdziwisz się, jakie mogą być skutki picia kawy na pusty żołądek

Dodaj te składniki do kawy, a wymieciesz tłuszcz z brzucha

Stulatkowie kochają ten napój. Oto sekret do długowieczności z “niebieskich stref”