Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > Niedrogie warzywo działa jak detoks. Ekspert potwierdza: to świetne wsparcie dla wątroby
Alina Gałka
Alina Gałka 14.10.2025 15:19

Niedrogie warzywo działa jak detoks. Ekspert potwierdza: to świetne wsparcie dla wątroby

por
To warzywo wspiera wątrobę. Fot. Canva

Por to jeden z najtańszych bohaterów straganu, a jednocześnie warzywo, które w badaniach pokazuje zaskakująco silny wpływ ochronny na wątrobę. Czy wystarczy dodać go częściej do zupy lub sałatki, by pomóc organizmowi oczyścić się z toksyn? Sprawdzamy, co mówią naukowcy i dietetycy – oraz kiedy z porem lepiej nie przesadzać.

  • Związki siarki i flawonoidy z pora zmniejszają stan zapalny oraz ilość tłuszczu w komórkach wątroby
  • W badaniach na zwierzętach dodatek pora obniżał stężenie ALT i TNF-α – markerów uszkodzenia wątroby
  • Ostrożność powinny zachować osoby z chorobami jelit i problemami z tarczycą

Por - stały bywalec polskiej kuchni

Por (Allium ampeloprasum var. porrum) przywędrował do Polski już w średniowieczu wraz z mnichami cysterskimi. Dziś to stały składnik włoszczyzny, ale coraz częściej trafia też na patelnię solo – w formie grillowanych plastrów czy kremowych zup. 

Zielono-białe łodygi pora zawierają około 30 mg witaminy C na 100 g, a delikatniejszy niż cebula smak sprawia, że por świetnie zastępuje szczypiorek w pastach kanapkowych. Klucz do pełnego aromatu? Krótkie podsmażenie na oliwie – wtedy związki siarkowe odpowiadające za charakterystyczny zapach aktywują się i działają silniej antyoksydacyjnie.

Jak por wspiera wątrobę?

– Por dostarcza siarczków i flawonoidów, przede wszystkim kwercetyny, które hamują wytwarzanie cytokin prozapalnych oraz ograniczają odkładanie tłuszczu w hepatocytach. W praktyce oznacza to, że regularne jedzenie pora może pomóc ograniczyć stany zapalne oraz chronić wątrobę przed otłuszczeniem – wyjaśnia Marta Uler, dietetyczka.

Badanie z 2016 r. na chomikach karmionych dietą wysokotłuszczową pokazało, że dodatek ekstraktu z pora obniżał poziom trójglicerydów w wątrobie oraz zmniejszał aktywność ALT nawet o 25 proc. To sygnał, że warzywo może chronić przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Przegląd z 2023 r. wskazuje trzy główne mechanizmy:

  • hamowanie stanu zapalnego – blokowanie TNF-α, COX-2 i iNOS,
     
  • antyoksydacja – neutralizacja wolnych rodników i ochrona błon komórkowych,
     
  • regulacja gospodarki tłuszczowej – zmniejszenie ekspresji genów odpowiedzialnych za lipogenezę.
zupa z pora Fot. Panagiotis Kyriakos/Getty Images.jpg
Zupa z pora to doskonały pomysł na rozgrzewające jesienne danie. Fot. Panagiotis Kyriakos/Getty Images

Kto nie powinien przesadzać z porem?

– Większość z nas może spokojnie dodawać por dziennie do obiadu lub sałatki, ale istnieją wyjątki. U osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) fruktany zawarte w porze mogą nasilać wzdęcia i ból brzucha. Świeży por jest także umiarkowanie bogaty w szczawiany, co przy skłonności do kamieni nerkowych wymaga umiaru – dodaje ekspertka.

Pacjenci z niedoczynnością tarczycy leczeni lewotyroksyną powinni zachować co najmniej godzinny odstęp między posiłkiem bogatym w warzywa z rodziny Allium a tabletką, by nie zaburzać wchłaniania hormonu. Wreszcie – alergia krzyżowa z cebulą czy czosnkiem, choć rzadka, może powodować świąd jamy ustnej po surowym porze. Gdy pojawią się takie objawy, warto skonsultować się z lekarzem.

 

Materiał ma charakter informacyjny i nie zastępuje porady medycznej.

Źródła:

  1. Fatoorechi, V., Rismanchi, M., & Nasrollahzadeh, J. (2016). Effects of Persian leek (Allium ampeloprasum) on plasma and liver lipids in hamsters fed a high-fat diet. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  2. Huang, P., et al. (2023). Functional perspective of leeks: Active components, health benefits and mechanisms. Foods, 12(17), 3225.
  3. World Health Organization. (2021). Healthy diet: key facts.
Jak naturalnie obniżyć LDL o 25%? Te produkty mają moc
Cholesterol
W dążeniu do obniżenia złego cholesterolu (LDL) natura dostarcza związków o potwierdzonej skuteczności, które działają podobnie do leków, ale mają naturalne pochodzenie. Monakolina K, kluczowy składnik fermentowanego czerwonego ryżu, jest szczególnie polecana i została określona mianem „asa w rękawie” w walce o zdrowe serce. Materiał został przygotowany na podstawie filmu Weroniki Dadok (Pacjenci.pl).• Monakolina K, pochodząca z fermentowanego czerwonego ryżu, jest silnym, naturalnym związkiem obniżającym LDL.• Dawka od 3 do 10 mg Monakoliny K dziennie może zredukować poziom LDL nawet o 25%.• Monakolina K jest jednym z elementów kompleksowej strategii dietetycznej, uzupełnianej przez błonnik i zdrowe tłuszcze.
Czytaj dalej
Krępujący efekt uboczny leków na odchudzanie – co to jest „ozempic vulva”
zdrowie intymne
zdrowie intymne
Zastrzyki z semaglutydem – sprzedawane jako Ozempic® lub Wegovy® – odmieniły leczenie otyłości. Wraz z rosnącą popularnością tych preparatów wydłuża się jednak lista zgłaszanych działań niepożądanych. Najnowszy z nich to tzw. ozempic vulva, czyli widoczne zmiany w obrębie sromu po gwałtownym spadku masy ciała.Zjawisko dotyczy całej grupy agonistów receptora GLP-1, nie tylko OzempicuNie jest to toksyczne działanie leku, lecz skutek szybkiej utraty tkanki tłuszczowej i powiązanego z tym spadku estrogenówDostępne są rozwiązania zachowawcze i chirurgiczne
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: