Pacjenci.pl Żywienie Ten błąd przy podgrzewaniu parówek popełnia mnóstwo osób. Zamieniają się w truciznę
Fot. Pixabay / kalhh

Ten błąd przy podgrzewaniu parówek popełnia mnóstwo osób. Zamieniają się w truciznę

27 lutego 2025
Autor tekstu: Daria Siemion

Podgrzanie parówek wydaje się dziecinnie proste – wystarczy wrzucić je do wrzątku lub włożyć do mikrofalówki. Niestety, nic bardziej mylnego. Podgrzane w nieprawidłowy sposób mogą wyzwalać groźne rakotwórcze związki. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.

Nigdy nie podgrzewaj parówek w ten sposób. To szkodzi zdrowiu

Wiele osób popełnia przy podgrzewaniu parówek błędy, które mogą uaktywnić niebezpieczne substancje. Z badań naukowych jasno wynika, że zbyt wysoka temperatura i długie gotowanie mogą sprawić, że parówki staną się wręcz rakotwórcze.

Podczas przegrzewania parówek  (np. kiedy pękają nam w mikrofali lub garnku) dochodzi do powstawania nitrozoamin – związków chemicznych uznawanych za potencjalnie kancerogenne.

Skąd w parówkach te groźne substancje ? Jest to banalnie proste. Zawarte w parówkach konserwanty pod wpływem wysokiej temperatury wchodzą w reakcje z białkami – w ten sposób powstają nitrozoaminy.

Liczne badania dowiodły, że nitrozoaminy mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka , przełyku oraz okrężnicy.

grillowane parówki
Długie grillowanie parówek – to nie jest dobry pomysł Fot. Shutterstock / shulers

Niestety, ten problem nie dotyczy tylko parówek , a wielu innych przetworzonych produktów. Najwięcej tych szkodliwych substancji znajdziemy w peklowanych produktach mięsnych (np. w idealnie gładkim boczku), przetworzonych rybach (np. w paluszkach rybnych) czy grillowanym, mocno spieczonym mięsie. Czytaj także: Rak żołądka boli w ten sposób. Onkolog tłumaczy

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała nitrozoaminy do grupy 2a, czyli związków prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi. Co więcej, wykazano, że nitrozaminy mogą szkodzić rozwojowi płodu .

Niszczą wątrobę i powodują raka. Najgorsze toksyny z jedzenia
Jedzenie tego może powodować raka! 9 najbardziej rakotwórczych produktów

Jak prawidłowo podgrzewać parówki? To powinien wiedzieć każdy

Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba rezygnować z parówek, ale należy wiedzieć, jak je odpowiednio podgrzać.

Eksperci zalecają gotowanie parówek w wodzie o temperaturze 75-80°C przez 5-7 minut albo gotowanie parówek na parze – ta metoda jest jeszcze lepsza, bo minimalizuje ryzyko przegrzania. Parówki można podgrzewać również w mikrofali , ale na minimalnej mocy i przez krótki czas, aby nie wysuszyły się i nie pękły.

parówki w garnku
Parówki można podgrzewać w garnku, ale nie we wrzącej wodzie Fot. Shutterstock / Karen Grigoryan

A czego nie wolno robić? Eksperci odradzają wrzucanie parówek do wrzątku na długi czas oraz grillowania ich – te metody zwiększają ryzyko powstania szkodliwych nitrozoamin. Czytaj także: Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Zupa z nim staje się toksyczna

Skład parówek ma znaczenie. Tych składników unikaj jak ognia

Równie ważny – a może nawet ważniejszy – niż sposób podgrzania parówek jest ich skład. Pamiętajmy o tym, że parówki mogą być elementem zdrowej diety, ale jedynie pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni produkt.

W składzie parówek szukajmy przede wszystkim wysokiej zawartości mięsa. Dobre parówki to takie, które składają się przynajmniej w 90 proc. mięsa . Unikajmy tych, które zawierają MOM (mięso oddzielone mechanicznie), tłuszcze i skórki.

Im krótsza liczba składników, tym lepiej. Starajmy się także unikać konserwantów, sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku, a także wysokiej zawartości tłuszczu i soli.

Nie kupujmy parówek, które mają w swoim składzie fosforany i azotany – te pierwsze mogą szkodzić kościom, a drugie sprzyjać powstawaniu toksycznych nitrozoamin.

Źródła:

  • Cured and broiled meat consumption in relation to childhood cancer: Denver, Colorado (United States). Sarasua S, Savitz DA. Cancer Causes Control. 1994 Mar;5(2):141-8. doi: 10.1007/BF01830260
  • Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies. Michaud DS, Holick CN, Giovannucci E, Stampfer MJ. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1177-83. doi: 10.1093/ajcn/84.5.1177
  • Principle of operation of the thermal energy analyzer for the trace analysis of volatile and non-volatile N-nitroso compounds. Fine DH, Lieb D, Rufeh F. J Chromatogr. 1975 Apr 16;107(2):351-7. doi: 10.1016/0021-9673(75)80011-2. PMID: 1169253

    Zobacz także:

Działa jak balsam na jelita. Wymiata złogi, wspiera rozwój mikrobioty. Po prostu cudo

Nowe badania. Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Jest dosłownie wszędzie

Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu

"Ta choroba po prostu boli". Relacja z brunchu dziennikarskiego dot. Tygodnia wiedzy o półpaścu
Kolejny produkt wycofany z dyskontu. Może uszkodzić wątrobę i powodować raka
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko