Ten błąd przy podgrzewaniu parówek popełnia mnóstwo osób. Zamieniają się w truciznę
Podgrzanie parówek wydaje się dziecinnie proste – wystarczy wrzucić je do wrzątku lub włożyć do mikrofalówki. Niestety, nic bardziej mylnego. Podgrzane w nieprawidłowy sposób mogą wyzwalać groźne rakotwórcze związki. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Nigdy nie podgrzewaj parówek w ten sposób. To szkodzi zdrowiu
Wiele osób popełnia przy podgrzewaniu parówek błędy, które mogą uaktywnić niebezpieczne substancje. Z badań naukowych jasno wynika, że
zbyt wysoka temperatura
i długie gotowanie mogą sprawić, że parówki staną się wręcz rakotwórcze.
Podczas przegrzewania parówek (np. kiedy pękają nam w mikrofali lub garnku) dochodzi do powstawania
nitrozoamin
– związków chemicznych uznawanych za potencjalnie kancerogenne.
Skąd w parówkach te groźne substancje ? Jest to banalnie proste. Zawarte w parówkach konserwanty pod wpływem wysokiej temperatury wchodzą w reakcje z białkami – w ten sposób powstają nitrozoaminy.
Liczne badania dowiodły, że nitrozoaminy mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka , przełyku oraz okrężnicy.

Niestety,
ten problem nie dotyczy tylko parówek
, a wielu innych przetworzonych produktów. Najwięcej tych szkodliwych substancji znajdziemy w peklowanych produktach mięsnych (np. w idealnie gładkim boczku), przetworzonych rybach (np. w paluszkach rybnych) czy grillowanym, mocno spieczonym mięsie.
Czytaj także:
Rak żołądka boli w ten sposób. Onkolog tłumaczy
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała nitrozoaminy do grupy 2a, czyli związków prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi. Co więcej, wykazano, że
nitrozaminy mogą szkodzić rozwojowi płodu
.
Jak prawidłowo podgrzewać parówki? To powinien wiedzieć każdy
Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba rezygnować z parówek, ale należy wiedzieć, jak je odpowiednio podgrzać.
Eksperci zalecają
gotowanie parówek w wodzie o temperaturze 75-80°C przez 5-7 minut
albo gotowanie parówek na parze – ta metoda jest jeszcze lepsza, bo minimalizuje ryzyko przegrzania. Parówki
można podgrzewać również w mikrofali
, ale na minimalnej mocy i przez krótki czas, aby nie wysuszyły się i nie pękły.

A czego nie wolno robić? Eksperci odradzają wrzucanie parówek do wrzątku na długi czas oraz grillowania ich – te metody zwiększają ryzyko powstania szkodliwych nitrozoamin. Czytaj także: Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Zupa z nim staje się toksyczna
Skład parówek ma znaczenie. Tych składników unikaj jak ognia
Równie ważny – a może nawet ważniejszy – niż sposób podgrzania parówek jest ich skład. Pamiętajmy o tym, że parówki mogą być elementem zdrowej diety, ale jedynie pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni produkt.
W składzie parówek szukajmy przede wszystkim wysokiej zawartości mięsa. Dobre parówki to takie, które składają się przynajmniej w 90 proc. mięsa . Unikajmy tych, które zawierają MOM (mięso oddzielone mechanicznie), tłuszcze i skórki.
Im krótsza liczba składników, tym lepiej. Starajmy się także unikać konserwantów, sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku, a także wysokiej zawartości tłuszczu i soli.
Nie kupujmy parówek, które mają w swoim składzie fosforany i azotany – te pierwsze mogą szkodzić kościom, a drugie sprzyjać powstawaniu toksycznych nitrozoamin.
Źródła:
- Cured and broiled meat consumption in relation to childhood cancer: Denver, Colorado (United States). Sarasua S, Savitz DA. Cancer Causes Control. 1994 Mar;5(2):141-8. doi: 10.1007/BF01830260
- Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies. Michaud DS, Holick CN, Giovannucci E, Stampfer MJ. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1177-83. doi: 10.1093/ajcn/84.5.1177
-
Principle of operation of the thermal energy analyzer for the trace analysis of volatile and non-volatile N-nitroso compounds. Fine DH, Lieb D, Rufeh F. J Chromatogr. 1975 Apr 16;107(2):351-7. doi: 10.1016/0021-9673(75)80011-2. PMID: 1169253
Zobacz także:
Działa jak balsam na jelita. Wymiata złogi, wspiera rozwój mikrobioty. Po prostu cudo
Nowe badania. Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Jest dosłownie wszędzie
Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu