Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Działa jak balsam na jelita. Wymiata złogi, wspiera rozwój mikrobioty. Po prostu cudo
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 25.02.2025 08:40

Działa jak balsam na jelita. Wymiata złogi, wspiera rozwój mikrobioty. Po prostu cudo

Kiszonki, kiszone ogórki
Fot. Canva

Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie. 

Jelitowe sprawy

Jelita to bardzo ładna nazwa fragmentu układu pokarmowego, w którego skład wchodzą jelito cienkie i jelito grube. Zadaniem jelita cienkiego jest filtracja składników odżywczych, natomiast w jelicie grubym wchłaniana jest woda i elektrolity. Jelito grube jest końcowym fragmentem układu pokarmowego, gdzie formuje się stolec. I właśnie - twarde, zbite masy kałowe, które zalegają w jelicie grubym, sprawiają, że odczuwamy bóle brzucha a nawet pleców. Zaparcia sprzyjają zwiększonemu ciśnieniu w jamie brzusznej, a to może powodować ucisk na nerwy i bóle w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, promieniujące nawet do nóg. Dlatego tak ważne jest, aby o jelita dbać. 

A co lubią jelita? Dobrą dietę i ruch. I tutaj przechodzimy do produktów, które mają zbawienny wpływ na jelita, przeciwdziałając zaparciom i pomagając dobrej mikrobiocie w namnażaniu. Polecamy też: Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób

Zakazane połączenie. Gnije i fermentuje w jelitach, powoduje zaparcia, wzdęcia i zgagę

Produkty dobre dla jelit

Produkty, które działają jak balsam na jelita to te, które zawierają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który popijamy wodą, aby zapewnił nam uczucie sytości i jednocześnie nie zbił się w twardą masę, tylko gładko przez jelita przeszedł. Powinno się jeść pieczywo razowe, duże ilości owoców i warzyw, nabiał, a także - kiszonki. Kiszone produkty (a także kefir i produkty fermentowane) są świetną pożywką dla bakterii bytujących w jelitach. Do tego ważne jest nawodnienie i wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa. Tego nasz układ pokarmowy nie lubi. 

Produkty dobre dla jelit to:

  • kiszonki,
  • fermentowany nabiał (kefir),
  • produkty razowe,
  • warzywa i owoce,
  • siemię lniane,
  • płatki owsiane, 
  • nasiona babki płesznik,
  • kasze.

Polecamy: W Danii zakazane, Polacy łykają na potęgę

 

Wymiata złogi z jelit jak miotła

Wybraliśmy trzy produkty, które wymiatają złogi z jelit i przeciwdziałają tworzeniu się twardych mas kałowych, które zalegają w jelitach. Oto one:

  • camu camu, czyli sproszkowane owoce jagód o tej samej nazwie. Mają one 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a do tego zawierają w sobie serynę - aminokwas, którego nasz organizm potrzebuje, aby strawić pożywienie. Świetnie działają na problemy z trawieniem i przyspieszają pracę jelit;
  • kiszonki - są źródłem żywych kultur bakterii. Regularne spożywanie kiszonek poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej;
  • buraki - dzięki zawartości błonnika usprawniają procesy pasażu jelitowego i przynoszą ulgę w zaparciach.