Pacjenci.pl Żywienie Ten napój może chronić przed rakiem. Polacy czasem z nim przesadzają
Czy kawa obniża ryzyko zachorowania na raka? Fot. Canva/halfpoint

Ten napój może chronić przed rakiem. Polacy czasem z nim przesadzają

7 lutego 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Bez kawy wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka. Ten napój nas napędza, dodaje energii, sprawia, że mamy chęć do działania. Działa bardzo korzystnie na nasz organizm, co do niedawna, wcale nie było takie oczywiste.

Wciąż prowadzone są badania na temat kawy i jej wpływu na nasze zdrowie. Ich wyniki są coraz bardziej obiecujące, zwłaszcza w kwestii najgroźniejszych chorób, czyli nowotworów.

Korzyści z picia kawy

Już dawno do lamusa odeszło przekonanie, że kawa jest niezdrowa, czy że powoduje wrzody żołądka. Najnowsze badania naukowe wykazują, że jest wręcz odwrotnie: kawa działa prozdrowotnie, a jej zalet nie sposób przecenić. Oto kilka „pierwszych z brzegu”:

  • naturalny stymulant – kofeina zawarta w kawie działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu poprawia koncentrację, zwiększa czujność i ogólną wydajność umysłową,
  • „podkręcenie” przemiany materii – kofeina przyspiesza także metabolizm, co może być pomocne w procesie spalania kalorii i utrzymaniu prawidłowej wagi,
  • poprawa wydolności fizycznej – filiżanka kawy przed treningiem? To dobry pomysł, bo napój może zwiększyć wydolność i poprawić wyniki sportowe, dzięki mobilizacji kwasów tłuszczowych wykorzystywanych jako paliwo przez organizm,
  • poprawa nastroju – co przekłada się na redukcję objawów depresyjnych,
  • zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych badania sugerują, że regularne, umiarkowane spożycie kawy może być związane z niższym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, Alzheimera czy innych schorzeń neurologicznych,
  • działanie antyoksydacyjne – czyli coś, co najczęściej się podkreśla w kontekście kawy: bogata jest w przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które chronią komórki przed uszkodzeniem, a dzięki temu przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia komórkowego, obniża także ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych oraz nowotworów.

Więcej o prozdrowotnych właściwościach kawy znajdziesz tu: Dzięki tej kawie pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Sekretny dodatek migiem spala tłuszcz

Seniorzy otrzymają dodatkowe 300 zł. Ta decyzja jest automatyczna
"Mózgu głodnego snu niczym nie oszukasz". Jak nocne bezdechy wpływają na nasze zdrowie?

Kawa a rak – badania naukowe

Prowadzone są liczne badania naukowe na temat związku picia kawy a zachorowaniem na nowotwory. Ich wyniki są bardzo ciekawe, a mianowicie, okazuje się, że – „to zależy”. Od czego? Od rodzaju raka, i tak:

  • rak wątroby – metaanaliza wykazała, że zwiększenie spożycia kawy o dwie filiżanki dziennie wiązało się z 43 proc. zmniejszenia ryzyka raka wątroby ,
  • rak jelita grubego – metaanaliza badań kliniczno-kontrolnych sugerowała obniżone ryzyko, ale z jednego dużego badania nie wynikał żaden związek,
  • rak prostaty – badanie genetyczne nie wykazało istotnego wpływu na ryzyko zachorowania lub progresję.

„Większe spożycie kawy wiąże się z niższym wskaźnikiem zachorowań na raka jelita grubego i odbytnicy, a także raka piersi, trzonu macicy i innych nowotworów, chociaż w przypadku niektórych z tych nowotworów wyniki są sprzeczne. Badania te odzwierciedlają chemoprewencyjne działanie kawy; istnieją również dowody na to, że spożycie kawy może mieć działanie terapeutyczne w przypadku niektórych postaci raka piersi i jelita grubego , co wymaga dalszych badań” – podają autorzy pracy „Health Benefits of Coffee Consumption for Cancer and Other Diseases and Mechanisms of Action”.

A lubisz kawę zbożową? Również jest zdrowa: Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!

Kawa jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia Fot. Canva/limpido/Getty Images

Jak pić kawę, by była zdrowa?

Trzeba przyznać, że te dane wyglądają bardzo obiecująco. Pamiętajmy jednak, że kawa kawie nierówna. Jeśli dodamy do niej śmietankę, mleko, oraz cukier, z prozdrowotnego napoju zmieni się w bardzo niezdrowy. Taka wersja, czyli z cukrem i tłuszczem, zwiększy ryzyko otyłości, cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. A kawa z lodami i bitą śmietaną, to już nie kawa – to raczej deser i tak należy do tego podchodzić.

Taka jest pyszna, ale lepiej jej nie pić! Fot. Canva/mesut zengin/Getty Images

Kawa, by zadziałała korzystnie na nasz organizm, powinna być dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielona, bez cukru i bez mleka. Czarna i kropka. Ewentualnie, można dodać do niej przyprawy, takie jak cynamon, czy kardamon, które także dobrze wpłyną na nasze zdrowie.

Takiej kawy lepiej nie pić: Ta kawa jest najgorsza. Tuczy i przyspiesza starzenie

Źródła:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36769029/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28288025/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17484871/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9620048/, onkonet.pl, kawaizdrowie.pl

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Ten napój penetruje narządy i niszczy odporność. Polacy piją go na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko