Tych płatków owsianych unikaj. Owsianka straci przez nie na wartości
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, ale można je łatwo zepsuć - po pierwsze, nie każde płatki owsiane mają tyle samo właściwości odżywczych. A po drugie - bardzo ważne są dodatki do owsianki.
Co zawierają płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i można je jeść nawet codziennie. Znajdziemy w nich białko, błonnik pokarmowy , który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego (zwłaszcza jelit), a także potas, magnez, żelazo, witaminy A, E, K i sporo witamin z grupy B. Regularne włączenie owsianki do swojego menu pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji mózgu, wspiera odporność, a także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Nie wszystkie płatki są sobie równe
Płatki owsiane dostępne są w trzech rodzajach - są więc zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnice między nimi wynikają między innymi z zawartości prozdrowotnych mikroelementów oraz czasu gotowania. Płatki zwykłe muszą być gotowane około 10 minut, górskie od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Wszystkie wytworzone są z ziaren owsa. A które są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych mikroelementów? Odpowiedź jest prosta - płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych i są najmniej przetworzone.
Tego nigdy nie dodawaj do owsianki
Podstawowym błędem jest dodatkowe dosładzanie owsianki, czyli dodawanie do niej cukru - sam owies jest już bogaty w dobrze przyswajalne węglowodany, które są stopniowo przetwarzane przez organizm, przez co nie ma skoków insuliny . Jeśli dodamy do owsianki cukier pojawią się wahania glikemii. Jeśli koniecznie musicie dosłodzić owsiankę - najlepiej zrobić to miodem lub dodatkiem banana. Miód powinno się dodawać do przestudzonej owsianki, ponieważ wszystkie cenne substancje, jakie zawiera miód w wysokiej temperaturze ulotnią się. Powinno się więc wystrzegać dodawania do owsianki słodkich kremów, dżemów, czekolady, syropów. O wiele lepiej dosłodzić ją naturalnie, wykorzystując owoce.
Kolejnym błędem, który sprawia, że owsianka nie jest zdrowa, jest dodawanie do niej masła lub soli. Dodatek masła wpływa negatywnie na układ sercowo-naczyniowy, podobnie jak dodatek soli - same płatki mają niską zawartość sodu, mogą je więc spokojnie jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatek soli sprawia, że przestaje być ona wskazana dla nadciśnieniowców.
Co sprawdzi się najlepiej?
Do owsianki z powodzeniem można dodać siemię lniane, orzechy, pestki dyni lub słonecznika, a także owoce. Warto także pamiętać, aby owsiankę przygotowywać na wodzie lub odtłuszczonym mleku. Tłuste mleko zwiększa jej kaloryczność.
Zobacz też:
Tych ziemniaków nie wolno jeść! Polacy masowo spożywają groźną toksynę
Awokado jest zdrowe, ale nie dla wszystkich. Osoby z tymi chorobami nie mogą go jeść