Pacjenci.pl Żywienie Tych płatków owsianych unikaj. Owsianka straci przez nie na wartości
Fot. Shutterstock

Tych płatków owsianych unikaj. Owsianka straci przez nie na wartości

17 września 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, ale można je łatwo zepsuć - po pierwsze, nie każde płatki owsiane mają tyle samo właściwości odżywczych. A po drugie - bardzo ważne są dodatki do owsianki.

Co zawierają płatki owsiane?

Płatki owsiane są bardzo zdrowe i można je jeść nawet codziennie. Znajdziemy w nich białko, błonnik pokarmowy , który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego (zwłaszcza jelit), a także potas, magnez, żelazo, witaminy A, E, K i sporo witamin z grupy B. Regularne włączenie owsianki do swojego menu pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji mózgu, wspiera odporność, a także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

W szpitalu zmarła 11-miesięczna dziewczynka. Zawinił personel
Szpitale zakazują odwiedzin. Wszystko przez COVID-19

Nie wszystkie płatki są sobie równe

Płatki owsiane dostępne są w trzech rodzajach - są więc zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnice między nimi wynikają między innymi z zawartości prozdrowotnych mikroelementów oraz czasu gotowania. Płatki zwykłe muszą być gotowane około 10 minut, górskie od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Wszystkie wytworzone są z ziaren owsa. A które są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych mikroelementów? Odpowiedź jest prosta - płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych i są najmniej przetworzone.

Tego nigdy nie dodawaj do owsianki

Podstawowym błędem jest dodatkowe dosładzanie owsianki, czyli dodawanie do niej cukru - sam owies jest już bogaty w dobrze przyswajalne węglowodany, które są stopniowo przetwarzane przez organizm, przez co nie ma skoków insuliny . Jeśli dodamy do owsianki cukier pojawią się wahania glikemii. Jeśli koniecznie musicie dosłodzić owsiankę - najlepiej zrobić to miodem lub dodatkiem banana. Miód powinno się dodawać do przestudzonej owsianki, ponieważ wszystkie cenne substancje, jakie zawiera miód w wysokiej temperaturze ulotnią się. Powinno się więc wystrzegać dodawania do owsianki słodkich kremów, dżemów, czekolady, syropów. O wiele lepiej dosłodzić ją naturalnie, wykorzystując owoce.

Kolejnym błędem, który sprawia, że owsianka nie jest zdrowa, jest dodawanie do niej masła lub soli. Dodatek masła wpływa negatywnie na układ sercowo-naczyniowy, podobnie jak dodatek soli - same płatki mają niską zawartość sodu, mogą je więc spokojnie jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatek soli sprawia, że przestaje być ona wskazana dla nadciśnieniowców.

Co sprawdzi się najlepiej?

Do owsianki z powodzeniem można dodać siemię lniane, orzechy, pestki dyni lub słonecznika, a także owoce. Warto także pamiętać, aby owsiankę przygotowywać na wodzie lub odtłuszczonym mleku. Tłuste mleko zwiększa jej kaloryczność.

Zobacz też:

Tych ziemniaków nie wolno jeść! Polacy masowo spożywają groźną toksynę

Awokado jest zdrowe, ale nie dla wszystkich. Osoby z tymi chorobami nie mogą go jeść

Wspierają zdrowie serca i wygląd skóry, lecz nie każdy może je jeść. Te osoby powinny uważać na śliwki

Co oznaczają rude odbarwienia na bieliźnie? Wyjaśnia lekarka
Ten pasztet ma mniej mięsa niż karma dla psa. "Karmią nas nim od 1948"
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko