W jajach wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.
Salmonella w partii jaj
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakteria Salmonella spp. w 1 z 5 próbek partii jaj. W związku z tym GIS wydał ostrzeżenie publiczne:
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Jak czytamy na stronie gov.pl: "Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku”. Prowadzone są dalsze postępowania wyjaśniające w tej sprawie.
Które partie jaj zostały skażone?
Dokładnie chodzi o ten produkt:
Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
Numer partii: 22.09.2024
Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
Salmonella – co to za choroba?
Infekcja Salmonellą (salmonelloza) następuje w wyniku spożycia skażonej żywności, takiej jak surowe lub niedogotowane jaja, mięso, niepasteryzowane mleko, a także warzywa i owoce, które miały kontakt z takimi produktami. Jest to zatrucie pokarmowe, które bywa ciężkie w swoim przebiegu.
Objawy salmonellozy pojawiają się zazwyczaj w ciągu 6-72 godzin po spożyciu zakażonego pokarmu i obejmują:
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunkę (czasem z domieszką krwi),
- gorączkę,
- bóle głowy i mięśni.
Choroba trwa zazwyczaj kilka dni, ale w cięższych przypadkach może prowadzić do odwodnienia i powikłań, zwłaszcza u dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. W większości przypadków salmonelloza ustępuje samoistnie, a l eczenie opiera się na nawadnianiu organizmu i łagodzeniu objawów. W cięższych przypadkach, szczególnie gdy dochodzi do odwodnienia, może być konieczna hospitalizacja oraz podanie antybiotyków.
Dlatego tak ważne jest, by zachowywać ostrożność podczas przygotowywania posiłków, myć ręce, mięso poddawać dokładnej obróbce termicznej, a także unikać spożywania surowych jaj i niepasteryzowanego mleka.
Zobacz także:
Toksyczne chemikalia w prezerwatywach. Rusza proces
Nowe ostrzeżenie Sanepidu. Uwielbiana przez Polaków przekąska wycofana ze sklepów
Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd