Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie W jajach wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Fot. Pixabay/jackmac34

W jajach wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne

14 września 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.

Salmonella w partii jaj

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakteria Salmonella spp. w 1 z 5 próbek partii jaj. W związku z tym GIS wydał ostrzeżenie publiczne:

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Jak czytamy na stronie gov.pl: "Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku”. Prowadzone są dalsze postępowania wyjaśniające w tej sprawie.

Co jeść i pić, gdy masz kaca? Dietetyk poleca 5 produktów
Justyna Steczkowska przeżyła dramatyczne chwile na planie. „Głęboka rana cięta, boli”

Które partie jaj zostały skażone?

Dokładnie chodzi o ten produkt:

Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L

Numer partii:  22.09.2024

Termin przydatności do spożycia:  22/09/2024

Kod kreskowy:  5 987463 142650

Producent:  Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700

Fot. gov.pl

Salmonella – co to za choroba?

Infekcja Salmonellą (salmonelloza) następuje w wyniku spożycia skażonej żywności, takiej jak surowe lub niedogotowane jaja, mięso, niepasteryzowane mleko, a także warzywa i owoce, które miały kontakt z takimi produktami. Jest to zatrucie pokarmowe, które bywa ciężkie w swoim przebiegu.

Objawy salmonellozy pojawiają się zazwyczaj w ciągu 6-72 godzin po spożyciu zakażonego pokarmu i obejmują:

  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunkę (czasem z domieszką krwi),
  • gorączkę,
  • bóle głowy i mięśni.

Choroba trwa zazwyczaj kilka dni, ale w cięższych przypadkach może prowadzić do odwodnienia i powikłań, zwłaszcza u dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.  W większości przypadków salmonelloza ustępuje samoistnie, a l eczenie opiera się na nawadnianiu organizmu i łagodzeniu objawów. W cięższych przypadkach, szczególnie gdy dochodzi do odwodnienia, może być konieczna hospitalizacja oraz podanie antybiotyków.

Dlatego tak ważne jest, by zachowywać ostrożność podczas przygotowywania posiłków, myć ręce, mięso poddawać dokładnej obróbce termicznej, a także unikać spożywania surowych jaj i niepasteryzowanego mleka.

Zobacz także:

Toksyczne chemikalia w prezerwatywach. Rusza proces

Nowe ostrzeżenie Sanepidu. Uwielbiana przez Polaków przekąska wycofana ze sklepów

Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd

Tego nie rób, jeśli Twój bliski umrze w domu. Narazisz się na groźną chorobę
Ujawniono, co kryje się w nuggetsach z McDonalds'a. Skład może cię nieźle zaskoczyć
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko