Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Jednym z jej ważnych punktów jest zdrowa dieta. Od tego, co jemy, zależy naprawdę bardzo wiele.
Zdrowe nawyki warto wprowadzić już od rana. Nasz pierwszy i – zdaniem wielu specjalistów najważniejszy – posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, powinien być tak skomponowany, by nie tylko dawał uczucie sytości, ale by dostarczał organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A kilka specjalnych składników może sprawić, że to śniadanie zadba właśnie o serce.
Jak dbać o zdrowie serca?
Nie tylko w Polsce najwięcej zgonów wynika z chorób układu krążenia. Ten problem dotyczy całej Europy, a także Stanów Zjednoczonych. Prowadzi do nich wiele czynników, a głównymi jest niezdrowy tryb życia, na który składają się:
- niedosypianie, nieregularny sen, brak czasu na odpoczynek,
- życie w ciągłym biegu,
- wszechogarniający stres ,
- używki,
- unikanie badań profilaktycznych ,
- niezdrowe odżywianie, spożywania produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, itp.,
- brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia.
Jeśli więc chcemy zadbać o swoje serce, powinniśmy podejść do tematu kompleksowo. Uprawiać sport, starać się wysypiać, znajdować czas na dla rodziny i na hobby, zachowywać zdrową granicę między pracą a życiem prywatnym, unikać alkoholu i nikotyny, a także tzw. śmieciowego jedzenia. Jeśli chodzi o odżywianie, warto tu zwrócić uwagę na produkty, które nie tylko dają energię, oraz uczucie sytości, ale przede wszystkim dostarczają ważnych dla pracy organizmu składników odżywczych. I to już od samego rana.
Te produkty dbają o zdrowie naszego serca
Pierwszy, najważniejszy posiłek, jaki spożywamy w ciągu dnia, a więc śniadanie , powinien obfitować w zdrowe produkty, które dadzą nam siły i energii na cały dzień, i być tak zbilansowany, by dostarczyć organizmowi białka, węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczów.
Warto, aby śniadanie zawierało błonnik wspomagający trawienie oraz witaminy i minerały, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Idealnie skomponowane śniadanie zapewnia stabilny poziom cukru we krwi, co pomaga uniknąć uczucia głodu i spadków energii przed kolejnym posiłkiem. A jeśli chodzi o posiłek, który jednocześnie przysłuży się naszemu sercu, dobrze, by miał w składzie:
- płatki owsiane – bogate w błonnik, który pomaga obniżać poziom cholesterolu,
- jagody, np. borówki – pełne antyoksydantów, które wspierają zdrowie naczyń krwionośnych,
- orzechy włoskie – zawierające zdrowe tłuszcze omega-3, które redukują stany zapalne, obniżając poziom trójglicerydów i poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych,
- awokado – źródło zdrowych tłuszczów, które pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu,
- oliwę z oliwek – bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
- szpinak – pełen potasu i magnezu, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi,
- pieczywo pełnoziarniste – które dostarcza witamin z grupy B oraz błonnika,
- pomidory – bogate w likopen, silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko różnych chorób układu krążenia. Pomidory są również źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi,
- łososia – również źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Śniadania dobre dla serca – przykłady i przepisy
Pełnoziarnisty tost z pastą z awokado, pomidorem i jajkiem w koszulce
- Ugotuj jajko w koszulce – wbij je delikatnie do gotującej się wody z odrobiną octu i gotuj przez około 3-4 minuty.
- W miseczce rozgnieć awokado, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, sól i pieprz, i dobrze wymieszaj.
- Na podpieczonym toście rozsmaruj pastę z awokado, połóż plasterki pomidora, a na wierzchu ułóż jajko w koszulce.
- Całość możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Tost skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
Sałatka ze szpinaku, łososia i jagód z sosem na bazie oliwy z oliwek
- Ułóż na talerzu liście szpinaku.
- Na szpinaku rozłóż kawałki pieczonego łososia, jagody, pokrojone awokado, plasterki pomidora i orzechy włoskie.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę przygotowanym sosem i – zajadaj.
Owsianka z mlekiem z jagodami, orzechami włoskimi i plasterkami awokado
- Płatki owsiane najlepiej górskie lub zwykłe , zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Po 1-2 minutach gotowania owsianka będzie gotowa.
- Wyłóż ją na miseczkę, możesz też dodać do niej nieco napoju roślinnego lub mleka, jeśli chcesz, by była rzadsza.
- Wierzch posyp świeżymi borówkami, posiekanymi orzechami i dodaj kilka plasterków awokado.
- Na koniec skrop owsiankę odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
Zobacz także:
Polskie minikiwi wcale nie jest gorsze od zagranicznego! Jakie wartości odżywcze ma aktinidia?
Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku