Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.
Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Jakie są zdrowe zamienniki masła?
Naukowcy z Chalmers University of Technology i Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka przeprowadzili badania, z których wynika, że jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie, powinniśmy zrezygnować z masła. Jako doskonały zamiennik wskazują między innymi na oliwę z oliwek, która ma wspaniałe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
- Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska – poinformował jeden z autorów badania i adiunkt na Uniwersytecie Chalmers, Clemens Wittenbecher.
Okazało się, że masło warto zastąpić mieszanką oliwy z oliwek i oleju rzepakowego oraz olejem z krokosza. Olej rzepakowy i krokoszowy są z kolei bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które pomagają w regulacji metabolizmu, wspomagają wzrost włosów , zdrowy wygląd skóry oraz utrzymują zdrowe kości i działają pozytywnie na układ rozrodczy.
Czym można zastąpić masło?
Jak już wiemy, masło możemy śmiało zastąpić oliwą z oliwek i olejem z krokosza, ale również olejami z rzepaku, słonecznika i awokado.
- Spośród olejów roślinnych o korzystnej zawartości tłuszczu oliwa z oliwek i olej z awokado są najbardziej odporne na ciepło i powinny być preferowane do gotowania i smażenia w umiarkowanych temperaturach – podpowiada Clemens Wittenbecher.
Wylicza również, że warto wziąć pod uwagę również oleje z orzechów drzewnych i siemienia lnianego, które są bogate w kwasy omega-3.
Co na kanapkę zamiast masła?
Skoro już wiemy, czym zastąpić masło w procesie smażenia, warto dowiedzieć się również czym smarować chleb na kanapki. W końcu w wielu domach kromka z dużą ilością masła to podstawa.
Warto postawić na lekki śmietankowy serek, który będzie mniej tłusty niż masło, a na pewno urozmaici smak naszej kanapki. Podobnie jak hummus, który jest sporą porcją białka , a można znaleźć go w sklepach w naprawdę wielu interesujących smakach. Bez trudu każdy znajdzie smak dla siebie. Doskonale sprawdzi się też pesto , które podobnie jak hummus, ma wiele wariantów smakowych.
Zobacz też:
Tyle wynosi najwyższa emerytura w Polsce. Emeryt pracował na nią 62 lata
Seniorzy dostaną dodatkowe 6200 zł do końca życia. Komu przysługuje świadczenie honorowe?
Latem uważaj na udar słoneczny. To pierwsze objawy porażenia słonecznego