Pacjenci.pl Żywienie 3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!
Fot. Canva/Anastasiia Nurullina, baseimage

3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!

27 stycznia 2025
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem.

Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.

Bogactwo witaminy D i wapń

Wartościowym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie organizmu są produkty mleczne , zawierające mnóstwo wapnia. Są one skarbnicą witaminy D, niezbędnej w utrzymaniu w zdrowiu poszczególnych układów, zwłaszcza układu pokarmowego i kości. Zdaniem specjalistów, wapń zawarty w produktach mlecznych, nawet bezlaktozowych, minimalizuje stany zapalne w jelitach . Zdaniem niektórych specjalistów, dieta obfitująca w produkty mleczne może pomóc zapobiegać nowotworom jelita grubego.
Z kolei zawartość witaminy D wspomaga wchłanianie wapnia, wzmacniając funkcjonowanie układu immunologicznego. Po jakie produkty warto sięgać?

  • Mleko i produkty mleczne – źródło wapnia i witaminy D
  • Jogurty naturalne – wspierają mikrobiotę jelitową
  • Sery dojrzewające – bogate w białko i wapń
Rób to, by przedłużyć życie nawet o 6 lat. Wystarczy godzina dziennie
Unikaj tych produktów. Dietetyk ostrzega, są pożywką dla raka

Błonnik i produkty pełnoziarniste

Błonnik szczególnie polecany w profilaktyce raka przewodu pokarmowego , wspierając jego pracę, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu i zmniejszając stany zapalne. Dodatkowo są one bogatym źródłem witamin z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy. Jeśli sięgamy po produkty zbożowe, zadbajmy o to, aby pochodziły z pierwszego przemiału .

  • Pełnoziarniste pieczywo i makarony – bogate w błonnik pokarmowy
  • Brązowy ryż – wsparcie zdrowie układu trawiennego
  • Otręby pszenne – wspomagają regularność wypróżnień

Polifenole i antyoksydanty

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki , które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Polifenole zaś, występujące w wielu produktach, zwłaszcza owocach i warzywach, chronią komórki przed uszkodzeniami.

  • Gorzka czekolada (min. 70 proc. kakao) – to bogactwo polifenoli
  • Herbata zielona – zawiera katechiny o silnym działaniu przeciwutleniającym
  • Owoce np. jagodowe (borówki, maliny) – uzupełniają niedobory witamin i antyoksydantów

Zobacz także:

Profilaktyka zdrowia. Skierowania na bezpłatne badania tylko do końca kwietnia

Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!

Czekolada z Dubaju wycofana ze sklepów. Wprowadzano konsumentów w błąd

Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia
Tych 8 produktów niszczy twój żołądek, jeśli spożywasz je z samego rana
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko