Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > #PrawoiZdrowie > Alkohol i cukier pod lupą fiskusa. Czy wyższe podatki poprawią zdrowie Polaków?
Ewa Basińska
Ewa Basińska 22.08.2025 08:36

Alkohol i cukier pod lupą fiskusa. Czy wyższe podatki poprawią zdrowie Polaków?

None
Fot. Canva/@12963734

Alkohol może być droższy od przyszłego roku, podobnie jak napoje słodzone cukrem. Ministerstwo Finansów zapowiada dwie zmiany, które mają pełnić funkcję prozdrowotną: kolejną indeksację akcyzy na alkohol oraz podniesienie i uszczelnienie tzw. podatku cukrowego.

  • Od 1 stycznia 2026 r. akcyza na alkohol wzrośnie o 15%, a rok później o kolejne 10%.
  • Stała część opłaty cukrowej wzrośnie z 0,50 zł do 0,70 zł za litr, a maksymalna – z 1,20 zł do 1,80 zł.
  • Ceny alkoholu w Polsce należą do najniższych w UE – taniej jest tylko w Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech.

Dlaczego fiskus podnosi stawki?

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie szybciej niż akcyza – za przeciętną pensję można dziś kupić o 60% więcej wina niż pięć lat temu - alarmuje Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom (KCPU). Tymczasem społeczne koszty nadmiernego picia sięgają 93,3 mld zł rocznie, wielokrotnie przewyższając wpływy z akcyzy.

Podobny problem dotyczy napojów słodzonych. Według NFZ tylko 35% dorosłych Polaków ma prawidłową masę ciała, a 63% zmaga się z nadwagą lub otyłością. Nadmiar cukru w diecie przyczynia się do wzrostu zachorowań na cukrzycę, choroby serca i nowotwory – wydaje się to truizmem powtarzanym nieskończoną ilość razy, a jednak wciąż pozostaje lekceważonym faktem.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że alkohol odpowiada za 2,6 mln zgonów rocznie i stanowi główny czynnik ryzyka w grupie wiekowej 20–39 lat. Dane są dramatyczne, a jednak rządy państw wydają się być bezsilne wobec tych danych. Dlatego WHO jako najskuteczniejsze narzędzie ograniczania konsumpcji używek rekomenduje podatki.

Ile zapłacimy więcej?

W przypadku alkoholu od 2026 roku o 15% wzrośnie akcyza na wódkę, piwo, wino i napoje fermentowane, rok później cena tych napojów wzrośnie o kolejne 10%. Polska płaci dziś za alkohol 83% średniej UE (dla porównania: Irlandia – 205%). Stawka za napoje słodzone, czyli tzw. opłata cukrowa wzrośnie od przyszłego roku według schematu: 

  • Stała stawka: 0,70 zł/l (obecnie 0,50 zł).
  • Zmienna stawka: 0,10 zł za każdy gram cukru powyżej 5 g/100 ml.
  • Dodatek kofeiny/tauryny: 1 zł/l (dziesięciokrotny wzrost).

Roczne wpływy z obecnej opłaty to ok. 1,5 mld zł. Natomiast koszty pośrednie i bezpośrednie leczenia otyłości w Polsce w 2022 roku wyniosły łącznie ok. 36 mld złotych. Opłata cukrowa pokrywa koszty leczenia otyłości w niewielkim tylko procencie. Dodatkowo wielu producentów unika tej opłaty poprzez dodatek soku do swoich wyrobów. 

Opłata cukrowa nie przystaje do rzeczywistości

- Obowiązująca wysokość opłaty cukrowej została przyjęta w 2020 r. i znacząco odbiega od aktualnych cen napojów. Tym samym, wysokość opłaty jest niewystarczająca, aby wpływać na zachowania konsumentów. Jednocześnie, coraz więcej napojów w ogóle nie jest obciążonych opłatą cukrową, ze względu na dodatek soku zastosowany w celu uniknięcia opłaty - uzasadnia zmianę wysokości opłaty cukrowej ministerstwo finansów.

Celem procedowanej nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym jest także uproszczenie systemu opłaty cukrowej m.in. poprzez przeniesienie obowiązku zapłaty opłaty na początek łańcucha dostaw. Projekt przewiduje również doprecyzowanie zasad obliczania i pobierania należnej opłaty.

Jak zmiany mogą wpłynąć na zdrowie?

Resort finansów ma nadzieję, że podwyższenie opłat akcyzowych, a co za tym idzie podniesienie cen detalicznych dla konsumentów, wpłynie pozytywnie na ich wybory w sklepie. Badania wskazują bowiem, że tam, gdzie ceny alkoholu wzrosły o 10%, spadek spożycia wynosił 3-5%. Podobnie na zmianę nawyków w wyborze napojów niealkoholowych może wpłynąć podniesienie ich ceny. Eksperci liczą, że jednoczesne wprowadzenie do szkół przedmiotu Edukacja zdrowotna (na razie uczestnictwo w zajęciach jest dobrowolne) również przyczyni się do zwiększenia świadomości, czym grozi nadmierne spożycie alkoholu i napojów słodzonych.

"Ratujmy życie. Razem". Poruszająca kampania Ministerstwa Zdrowia
Ratujmy życie. Razem
"Ratujmy życie. Razem" - akcja przeciw obojętności
Jedna decyzja może uratować ludzkie życie. W nowym spocie Ministerstwa Zdrowia widzimy kobietę, która mija leżącego na ziemi mężczyznę. Waha się – myśli, że ktoś inny pomoże. W końcu jednak zatrzymuje się, dzwoni po karetkę i dzięki temu człowiek zostaje uratowany. Ten prosty przekaz niesie ze sobą mocne przesłanie: to właśnie my, zwykli świadkowie, jesteśmy pierwszym ogniwem w ratowaniu życia.Spot kampanii „Ratujmy życie. Razem” pokazuje, że każdy z nas może odegrać kluczową rolę w ratowaniu życia Ministerstwo Zdrowia przypomina, że nie wolno zakładać, że ktoś inny wezwie pomoc Każda sekunda ma znaczenie – szybka reakcja świadka może przesądzić o losie poszkodowanego Kampania podkreśla również znaczenie współpracy i szacunku wobec medyków
Czytaj dalej
Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru. Efekty już po 14 dniach
korzyści z odstawienia cukru na 2 tygodnie
dietetyk cukier Fot. Canva / University of Nevada
Coraz więcej dowodów wskazuje, że nawet krótka przerwa od cukru może wywołać zaskakujące korzyści — od lepszej cery po stabilną energię. Zastanawiasz się, jakie zmiany mogą nastąpić po dwóch tygodniach bez słodyczy? Sprawdź, co o tym mówią eksperci i jak unikać cukrowych pułapek.Już po dwóch tygodniach bez cukru można odczuć widoczną poprawę cery i samopoczuciaNadmiar cukru sprzyja stanom zapalnym, zaburza mikrobiom jelitowy i sprzyja odkładaniu tłuszczuProdukty o największej zawartości cukru to słodkie napoje, słodycze, dżemy, syropy i niektóre gotowe dania
Czytaj dalej