Awokado jest zdrowe, ale nie dla wszystkich. Osoby z tymi chorobami nie mogą go jeść
Ten owoc w ostatnich latach zdobył niebywałą popularność. Awokado jest cenione ze względu na wyjątkowy, delikatny smak, ale i zalecane przez specjalistów od żywienia. To skarbnica zdrowych tłuszczy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, a także wielu witamin i minerałów.
Nie każdy jednak może i powinien jeść awokado. Są takie schorzenia, przy których jest to odradzane. Przykładem mogą być choroby nerek, ale lista jest dłuższa.
Awokado zaskarbiło sobie nasze serca i żołądki
Jeszcze kilkanaście lat temu ten owoc budził zdziwienie, a nawet podejrzliwość: "Cóż to za wynalazek?". Dziś awokado jest niezwykle popularne i nic dziwnego. Jest smaczne, wdzięczne w kuchni, a do tego bardzo zdrowe. Choć pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, zadomowiło się u nas już na dobre.
Awokado, inaczej smaczliwka wdzięczna (Persea americana), to owoc drzewa należącego do rodziny laurowatych. Ma zieloną, nierówną skórkę i kremowy miąższ, o łagodnym, neutralnym smaku. W środku owocu znajduje się duża, twarda pestka. Istnieje wiele odmian awokado, różniących się wielkością, kształtem i kolorem skórki, a najbardziej znana odmiana to hass.
Można z niego robić pastę na kanapki guacamole, sałatki, dipy, dodawać do koktajli i jeść bezpośrednio – z razowym chlebem, solą, pomidorkiem koktajlowym i listkiem rukoli, smakuje obłędnie. A w dodatku jest niezwykle zdrowe.
Właściwości zdrowotne awokado
Awokado jest często określane jako "superfood" z powodu bogactwa składników odżywczych. A oto one:
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe
– zwłaszcza kwas oleinowy (omega-9), który ma korzystny wpływ na zdrowie serca, może obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL). Te
tłuszcze
pomagają również wchłaniać witaminy, takie jak A, D, E i K,
-
wysoka zawartość błonnika
–
awokado zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, co wspiera zdrowie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać uczucie sytości,
-
witaminy
– K, C, E, a także witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy),
-
minerały
– na szczególną uwagę zasługuje tu
potas
– awokado ma go więcej nawet niż banany
, a pierwiastek ten jest bardzo ważny w kontekście ciśnienia układu krążenia,
- przeciwutleniacze – takie jak luteina i zeaksantyna, które wspierają zdrowie oczu, chroniąc je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki;
Awokado charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (IG) – 10, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, co czyni go idealnym składnikiem diety osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Ma natomiast sporo kalorii – 160 kcal/100 g.
Jak widać, włączając awokado do diety, można odnieść szereg korzyści zdrowotnych. Awokado troszczy się o nasze serce, o układ pokarmowy, wspiera prawidłową masę ciała, ponieważ zapewnia uczucie sytości na dłużej (tłuszcze i błonnik). Awokado dba nawet o naszą urodę, w tym o skórę i włosy (witamina E), no i wspiera układ odpornościowy, dzięki walce z wolnymi rodnikami.
Kto nie powinien jeść awokado?
Mimo tych zalet, awokado nie jest zalecane każdemu. Oto schorzenia, w których należy unikać lub ograniczyć spożycie awokado:
-
alergia
– u niektórych osób awokado
może powodować reakcje alergiczne, takie jak wysypka, świąd, obrzęk, trudności w oddychaniu czy nawet reakcje anafilaktyczne. Co ważne,
alergia
na awokado często jest powiązana z alergią na lateks
, ponieważ niektóre białka w awokado są podobne do tych w lateksie (tzw. zespół lateksowo-owocowy),
-
zespół jelita drażliwego (
IBS
)
– awokado, szczególnie w dużych ilościach, może powodować problemy u osób z IBS. Jest to związane z zawartością sorbitolu, który może powodować wzdęcia, gazy i dyskomfort jelitowy u osób wrażliwych,
-
kamica żółciowa i problemy z wątrobą
– awokado jest tłuste, więc osoby z problemami z woreczkiem żółciowym,
kamicą żółciową
lub chorobami wątroby, które mają trudności z trawieniem tłuszczów, również będą wrażliwe na awokado. Może ono u nich wywołać dyskomfort, bóle brzucha i inne dolegliwości trawienne,
-
interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi
–
awokado zawiera witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę) powinny tu być czujne, ponieważ nadmiar tej witaminy może zmniejszyć skuteczność leków,
-
nietolerancja histaminy
– w tym owocu jest jej sporo, zatem osoby, które mają nietolerancję histaminy, posiłek z awokado mogą przypłacić migreną, pokrzywką, świądem, czy zatkanym nosem,
- choroby nerek – awokado jest bogate w potas, co zwykle jest korzystne dla zdrowia serca i układu krwionośnego. Jednak u osób z zaawansowanymi chorobami nerek, które mają problemy z usuwaniem nadmiaru potasu z organizmu, spożywanie awokado może prowadzić do hiperkaliemii (nadmiaru potasu we krwi), co jest niebezpieczne i może powodować zaburzenia pracy serca;
Zobacz także:
Jedz codziennie jedno awokado, a tak wpłynie na Twoje zdrowie. Jeden owoc, a tyle korzyści!
Brylował w papieskich ogrodach, bo jest dobry na serce. A Polacy nie chcą go jeść
Niszczą pamięć i uszkadzają mózg. Te produkty powinny zniknąć z twojej diety