Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Brylował w papieskich ogrodach, bo jest dobry na serce. A Polacy nie chcą go jeść
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 11.09.2024 07:03

Brylował w papieskich ogrodach, bo jest dobry na serce. A Polacy nie chcą go jeść

Brylował w papieskich ogrodach, bo jest dobry na serce. A Polacy nie chcą go jeść
fot. shutterstock/Sanit Fuangnakhon

W Polsce nie brakuje owoców, które są bardzo zdrowe. Warto jednak czasem pójść o krok dalej i postawić na egzotykę, która zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wspaniałymi właściwościami. Kantalupa, bo o tym owocu mowa, rosła m.in. w papieskich ogrodach.

Owoce i warzywa są podstawą każdej zdrowej diety. Najzdrowsze z nich, które mamy na wyciągnięcie ręki, to m.in. jagody, maliny, borówki, truskawki i poziomki. Kantalupa, czyli papieski owoc, to jedna z mało znanych w Polsce propozycji, jednak zdecydowanie warta uwagi. Jakie ma właściwości i na co działa? Sprawdźmy.

Kantalupa, czyli papieski owoc

Kantalupa to egzotyczny owoc. Pochodzi z regionów śródziemnomorskich i Azji Południowo-Zachodniej. Jego nazwa pochodzi od włoskiego miasteczka Cantalupo, gdzie był uprawiany na potrzeby papieskich ogrodów. I choć rzadko można spotkać go w supermarketach, to nie jest to niemożliwe. Wystarczy dobrze poszukać. A zdecydowanie warto, bo jego właściwości zaskakują.

Polacy kochają taką pizzę. Kupujemy ją na potęgę, a ona rujnuje nam zdrowie Możesz jeść słodycze na diecie, ale zwróć uwagę na godzinę. Dietetyczka zdradza, że „to najlepsza pora”

Kantalupa – wartości odżywcze

Kantalupa jest bogata w witaminę C, beta-karoten i potas. W jej składzie jest też kwas foliowy, witamina B6 i błonnik. Choć w Polsce jest to owoc wciąż mało popularny, warto włączyć go do diety ze względu na jego dobroczynny wpływ na organizm. Ponadto kantalupa jest niskokaloryczna – 100 gramów tego owocu dostarcza jedynie około 34 kcal.

Właściwości kantalupy są zaskakujące

Korzyści ze spożywania kantalupy jest ogrom i bardzo trudno jest wymienić wszystkie. Owoc ten przede wszystkim doskonale wzmacnia odporność. Zawarta w nim witamina C jest świetnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki, zmniejszając ryzyko wystąpienia stanów zapalnych i infekcji. Oznacza to, że warto jeść kantalupę szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to infekcje i przeziębienia są na porządku dziennym.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoc ten może przyczyniać się do ochrony przed niektórymi rodzajami nowotworów. Witaminy z grupy B odpowiadają zaś za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a witamina A poprawia kondycję skóry i oczu. Błonnik wspomaga z kolei pracę układu pokarmowego. 

Kantalupa jest idealnym owocem dla tych, którzy mają problemy z sercem. Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.  Zawartość potasu  pomaga regulować ciśnienie krwi, przeciwdziałając skutkom nadmiernej ilości sodu w organizmie. Regularne spożywanie tego owocu obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz chorób serca.

Zobacz też:

Mogą śmiało zastąpić cukier i słodycze. A mózg, kości, serce i wiele innych tylko nam za nie podziękują

Malwina Wędzikowska opowiedziała o chorobie. Polały się łzy. „To moja największa tajemnica”

Odbiera normalne życie milionom ludzi. Może objawić się bólem, ale być widoczną na skórze