Pacjenci.pl Żywienie Ciasto drożdżowe - czy każdy może je jeść? Kto powinien unikać drożdży
Fot. Canva

Ciasto drożdżowe - czy każdy może je jeść? Kto powinien unikać drożdży

25 maja 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Ciasto drożdżowe to idealny wypiek na lato, świetnie pasuje do sezonowych owoców, a więc często gości na stołach Polaków. Czy jednak każdy może jeść drożdże?

Drożdże - właściwości zdrowotne

Drożdże piekarskie znane są od dawna i mają wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem:

  • witamin z grupy B (zwłaszcza B3 i B7 – biotyny).
  • selenometioniny i glutationu, które są silnym antyoksydantami,
  • białka,
  • cynku,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • potasu,
  • manganu,
  • chromu,
  • molibdenu.

Drożdże i wypieki z drożdży nie są szkodliwe dla zdrowia i uważa się je za zdrowe. Co ciekawe preparaty z drożdżami znajdziemy także w aptekach - wykorzystuje się je do produkcji licznych suplementów diety oraz kosmetyków.

Zobacz też: Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą je jeść?

Kto nie powinien jeść drożdży?

Ciasto drożdżowe jest bardzo popularnym wyrobem, jednak nie każdy może je jeść. Przede wszystkim należy wystrzegać się jedzenia ciepłych wypieków. Dlaczego? Otóż w podwyższonej temperaturze zwiększa się aktywność enzymatyczna drożdży a to może niekorzystnie wpływać na błonę śluzową żołądka. Ciepłe ciasto drożdżowe odradza się osobom chorym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz osobom z niestrawnością.

Regularne przyjmowanie produktów z drożdżami (nie tylko ciasta drożdżowego, ale także napojów czy suplementów) może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak np. wzdęcia lub rozwój niekorzystnej mikrobioty jelitowej.

Drożdże nie tylko do jedzenia, ale także jako kosmetyk

Drożdże można wykorzystać także jako kosmetyk. Maseczka drożdżowa pomaga w walce z trądzikiem i łojotokiem. Suplementy diety z drożdżami poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przeczytaj też:

Wywołuje wrzody, ale i raka żołądka. Ta bakteria jest groźniejsza niż myśleliśmy !

Cierpisz na refluks lub wrzody? Zamień kawę na ten napój

Wyciąg z pestek grejpfruta na wrzody żołądka. Zaskakujące odkrycie polskich naukowców

Jakie są przyczyny choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy? Lekarz tłumaczy
Nieprzyjemny zapach z ust (halitoza) - przyczyny, objawy i leczenie
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko