Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Czarna tabletka na grypę i przeziębienie. Czy warto łykać węgiel aktywny?
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 28.09.2024 12:43

Czarna tabletka na grypę i przeziębienie. Czy warto łykać węgiel aktywny?

Kapsułka, zwiesina, tabletka - węgiel aktywny stosuje się w wielu przypadłościach
Fot. Canva/pixelshot

Węgiel aktywny lub aktywowany znajduje się niemal w każdej domowej apteczce. Zabieramy go również w podróż – zwykle w wiadomych celach. Ma powstrzymać biegunkę i zapobiegać skutkom zatrucia.
To produkt, który wykazuje znacznie szersze spektrum działania. Ze względu na porowatą budowę ma właściwości adsorpcyjne, polegające na wiązaniu substancji, które go otaczają. Okazuje się, że węgiel aktywny można z powodzeniem stosować we wczesnej fazie grypy i przeziębienia.

Węgiel aktywny – na co stosować?

Węgiel aktywny ma różnorodne zastosowania, nie tylko w kontekście zatrucia czy biegunki. Ze względu na swoje właściwości adsorpcyjne może pomóc w wielu dolegliwościach zdrowotnych, takich jak:

Biegunka i zatrucia pokarmowe

Skutecznie wiąże toksyny i zapobiega ich wchłanianiu przez organizm

Grypa i przeziębienie

Wspomaga usuwanie patogenów i toksyn we wczesnej fazie infekcji

Problemy skórne

Może być stosowany miejscowo w formie maseczek, pomaga w absorpcji zanieczyszczeń i nadmiaru sebum, wspierając powrót skóry do równowagi

Detoksykacja organizmu

Stosowany regularnie, pomaga w naturalnym oczyszczaniu organizmu z toksyn

Na rynku dostępny jest w postaci proszku do sporządzania zawiesiny, kapsułek i tabletek. 

Fot. Canva/Quils, Getty Images

Czego nie robić przy omdleniu? Anestezjolog wyjaśnia, jaki popełniamy błąd Znasz zasadę 10 tys. kroków dziennie? Kardiolog zdradza, że to zwykły mit

Węgiel aktywny na żołądkowe perturbacje i piękną skórę

Tradycyjne zastosowanie węgla aktywnego to pomoc w leczeniu biegunki i zatrucia pokarmowego. Dzięki swojej zdolności do wiązania toksyn, zapobiega ich wchłanianiu przez układ pokarmowy. Węgiel aktywowany działa poprzez adsorpcję substancji chemicznych, co oznacza, że przyciąga do siebie toksyny, które następnie wydalane są z organizmu. Doskonale się sprawdza w przypadku nagłych dolegliwości żołądkowych. 

Węgiel aktywny był stosowany już w starożytności przez Egipcjan, którzy używali go do oczyszczania ran. Dziś jest jednym z najstarszych środków leczniczych, którego szerokie zastosowanie docenia się nie tylko w medycynie, ale także w kosmetyce i dietetyce. Świetnie się sprawdza jako pomoc w walce z trądzikiem i nadmiernym przetłuszczaniem się skóry.

Grypa i przeziębienie – węgiel pomoże?

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że czarne tabletki z węglem mogą być stosowane we wczesnej fazie leczenia grypy, przeziębienia i innych infekcji. Podobnie, jak w przypadku dolegliwości żołądkowych, tu również jego działanie opiera się na wiązaniu toksyn i bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym, oczyszczając i odciążając organizm.  
Co prawda nie wyleczy samej infekcji, jednak znacząco może zmniejszyć jej wpływ na organizm, wpierając detoksykację organizmu i skracając czas powrotu do zdrowia.  
Ważne, aby w czasie stosowania węgla (z reguły 2-3 razy dziennie po 1-2 kapsułki, w zależności od stężenia, nie przekraczając zalecanego dawkowania) nie rezygnować z przepisanych leków i witamin wpierających organizm w walce z infekcją, lecz przyjmować je o innej porze. Zachowajmy co najmniej dwugodzinny odstęp pomiędzy przyjęciem kapsułek węgla a innymi substancjami, aby nie zaszkodzić ich wchłanianiu i nie osłabić skuteczności. 

Pamiętajmy również, że nadmierne stosowane węgla aktywnego może prowadzić do zaparć  i problemów żołądkowo-jelitowych. W przypadku chorób i przyjmowanych na stałe leków, stosowanie produktu skonsultujmy ze specjalistą. 

Zobacz także:

Czerwone plamy na nogach to nie tylko problem estetyczny. Lepiej biegnij do lekarza

Jak uspokoić dziecko? Jest coś takiego, co działa naprawdę skutecznie

Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego