Czy można łączyć pomidor z ogórkiem? Produkty, które tworzą fatalny duet
Odżywiasz się zdrowo, ale Twoje wyniki badań wskazują na niedobory? Może przyczyną nie jest to, co jesz, ale to, w jaki sposób.
Niewiele osób o tym wie, ale połączenia niektórych produktów spożywczych sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy. Przez lata za takie fatalne połączenie uchodziło to ogórka z pomidorem. Teraz okazuje się, że nie jest z nim tak źle. Dlaczego? O tym za chwilę. Przy okazji wyjaśniamy, czego jeszcze nie warto ze sobą łączyć na talerzu.
Oto lista połączeń, które nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Większość z nich nie jest toksyczna, ale warto mieć ich świadomość i w miarę możliwości unikać – zwłaszcza przy niedoborach!
Połączenie ogórka i pomidora sprzyja utracie witaminy C, którą utlenia obecna w ogórku askorbinaza. Na szczęście jest na to sposób – przed podaniem warto skropić warzywa sokiem z cytryny, octem winnym albo dodać do nich nabiał, bo to blokuje askrobinazę i witamina C nie jest niszczona.
Zmieniła nawyki i pomaga w tym pacjentom:
Witaminę C znajdziesz w wielu produktach
A nawet jeśli nie masz takich dodatków, jeśli lubisz połączenie pomidora z ogórkiem, to i tak z niego nie rezygnuj, bo utrata witaminy C nie jest aż tak znaczna, w dodatku pozbywając się ogórka, albo pomidora, pozbawiasz się mnóstwa innych pożądanych dla zdrowia witamin i mikroelementów. A witaminę C na pewno tego dnia dostarczysz sobie jedząc inne produkty, choćby jabłka czy inne owoce lub warzywa, lub pijąc sok (pamiętaj, by nie zawierał dodatku cukru).
fot. Shutterstock.com
Herbata z cytryną – tak, ale pod jednym warunkiem
Liście herbaty zawierają glin – substancję, którą naukowcy łączą ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera , ale w przypadku zaparzenia liści we wrzątku, glin pozostaje nie rozpuszcza się i nie ma żadnego wpływu na ludzki organizm. Wszystko zmienia się, gdy dodamy do niego cytrynę.
- Pamiętajmy, że cytrynę najlepiej wrzucać do herbaty o temperaturze około 70 st. C, gdyż wrzątek zabija to, co wartościowe – apeluje dietetyczka dr Hanna Stolińska.
Ryba nie lubią tych warzyw
Ryby powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu – są źródłem nie tylko kwasów omega-3 , ale również jodu, który wspiera pracę tarczycy. Lepiej nie jadać ich jednak z dodatkiem warzyw zawierających glikozydy, czyli np. z kalafiorem, brokułem, jarmużem czy kapustą , ponieważ blokują one wchłanianie jodu. Przypomnijmy, że niedobory jodu u dzieci, mogą mieć poważne konsekwencje, z opóźnieniem dojrzewania włącznie.
Pomidory bez ziemniaków i fasoli
Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają duże ilości witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B, a także działający antyokscydacyjnie likopen. Wchłanianie tego ostatniego za sprawą produktów bogatych w żelazo może zostać zaburzone nawet o połowę. Dlatego też należy unikać łączenia pomidorów z ziemniakami, białą fasolą, brokułami czy szpinakiem albo przynajmniej pić regularnie sok pomidorowy.
Mięso z kaszą i winem raz na jakiś czas
Wieprzowina i wołowina to jedne z najcenniejszych źródeł żelaza , jednak nie wchłonie się ono , jeśli mięso podamy z dodatkiem kaszy lub bogatego w garbniki czerwonego wina . Bezpośrednio po jedzeniu lepiej nie pić też herbaty czy kawy. Aby poprawić wchłanianie żelaza, należy łączyć mięso z warzywami zawierającymi kwas askorbinowy, jak np. papryka, natka pietruszki, a także z owocami obfitującymi w witaminę C , np. z cytryną.
Interakcje grejpfruta z lekami
W trakcie przyjmowania niektórych leków, np. tych obniżających ciśnienie tętnicze krwi, należy pamiętać, aby nie popijać ich sokiem grejpfrutowym i nie spożywać grejpfruta przez minimum 4 godziny przed i po przyjęciu leku. Takie połączenie może nasilić działanie leków , a nawet uszkodzić wątrobę bądź inne narządy, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.