Pacjenci.pl Dieta Czy opuncja figowa jest zdrowa? Poznaj moc świętej rośliny Azteków
Fot.Waldemar Manfred Seehagen/Shutterstock

Czy opuncja figowa jest zdrowa? Poznaj moc świętej rośliny Azteków

8 stycznia 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Opuncja figowa ( Opuntia ficus-indica ), znana również jako figa kaktusowa lub nopal, to zachwycający wyglądem i smakiem owoc z rodziny kaktusowatych. Ta niezwykła roślina od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i medycynie ludów Ameryki Łacińskiej – Aztekowie uznawali ją za roślinę świętą. Czy współczesna nauka potwierdza jej zdrowotne właściwości? Oto, co warto wiedzieć o opuncji figowej.

Słodka i wyjątkowo odżywcza opuncja figowa pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiana jest również w Australii, RPA i w krajach śródziemnomorskich. Do polskich sklepów spożywczych trafia głównie z upraw we Włoszech i Hiszpanii. Po obraniu z mięsistej skórki można – i warto – spożywać ją na surowo, jest używana także do produkcji soków, galaretek i przetworów. Dobroczynne właściwości opuncji sprawiają, że znalazła zastosowanie również w kosmetyce i produkcji suplementów.

Opuncja figowa – potężne wsparcie dla zdrowia

Opuncja figowa to prawdziwa bomba odżywcza. Jej owoce są bogate w witaminy C, A, E oraz z grupy B , co czyni je doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego i zdrowia skóry. Ponadto zawierają minerały takie jak magnez, wapń, potas i żelazo , które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Opuncja figowa jest bogata również w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i betalainy. Flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, wspierają układ krążenia poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz wspomagają zdrowie mózgu . Ich regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy nastroju i redukcji ryzyka depresji.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Antioxidants wskazuje, że indicaksantyna, betalainowy pigment z opuncji figowej, może poprawiać tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 . Ponadto betalainy służą naszemu zdrowiu, zmniejszając stres oksydacyjny i zapobiegając uszkodzeniom komórek. Badania sugerują, że betalainy mogą pomagać w detoksykacji organizmu, wspierać zdrowie wątroby oraz działać przeciwnowotworowo.

Przeciwzapalne właściwości antyoksydantów zawartych w opuncji figowej mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób zapalnych , takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto jej miękisz stosowany miejscowo może przyspieszać gojenie się drobnych ran, poparzeń czy podrażnień skóry.

2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe
Po tym poznasz, że masz zapchane żyły. Tak objawiają się zakrzepy

Opuncja figowa jako wsparcie układu pokarmowego

W tradycyjnej medycynie ludowej opuncja figowa była stosowana jako środek wspomagający trawienie; zalecano ją osobom zmagającym się z bólami brzucha, biegunkami i niestrawnością . Współczesne badania sugerują, że ekstrakt z opuncji może pomóc w ochronie wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi toksynami, w tym alkoholem.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika opuncja figowa rzeczywiście wspiera pracę układu pokarmowego, zaś obecne w niej antocyjany mogą regulować florę bakteryjną jelit . Regularne spożywanie tego owocu może też być pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu (LDL) . Dodatkowo błonnik sprzyja uczuciu sytości, co jest nieocenionym wsparciem dla osób pragnących schudnąć.

Jak jeść opuncję figową?

Owoce opuncji mają smak zbliżony do arbuza i mogą być spożywane na surowo , po uprzednim usunięciu kolców i skórki. Doskonale sprawdzają się w koktajlach, sałatkach, deserach czy jako dodatek do dań mięsnych . Dostępne są także w formie suszonej, soku czy suplementów diety.

Chociaż opuncja jest ogólnie uważana za bezpieczną, jaj nadmierne spożywanie może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak biegunki czy wzdęcia. Osoby z cukrzycą przed włączeniem jej na stałe do diety powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ może wpływać na poziom glukozy we krwi.

Opuncja figowa to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, która z pewnością zasługuje na uwagę. Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że jest cennym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji jej spróbować, warto dać jej szansę – to prawdziwy dar natury, który może zaskoczyć cię swoim smakiem i korzyściami zdrowotnymi.

Czytaj także:

Chronią wątrobę i serce. Są na wyciągnięcie ręki, a ich nie doceniamy

Jedz to, żeby udrożnić tętnice. Szybko obniżysz poziom cholesterolu

Powodują zaparcia i niszczą jelita. Jak usunąć złogi pokarmowe?

Dieta bogata w żelazo. Te owoce pomogą w walce z niedoborami
Ministerstwo Zdrowia radzi Polakom, co jeść jesienią. Najlepsza dieta na odporność
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko