Chronią wątrobę i serce. Są na wyciągnięcie ręki, a ich nie doceniamy
To jedne z najzdrowszych polskich warzyw. Są smaczne, tanie i wszędzie łatwo dostępne, a wielu z nas sięga po nie tylko wtedy, kiedy jest jakaś wyjątkowa okazja i trzeba np. ugotować barszcz z uszkami.
Buraki powinny jak najczęściej lądować na naszych talerzach w różnych postaciach, bo korzyści z ich jedzenia odczuje cały organizm. Wykazują ochronne działanie na wątrobę, obniżają ciśnienie krwi, dbają też o nasze jelita.
Niezwykłe buraki
W potocznej mowie określenie kogoś „burakiem” ma na celu podkreślenie jego negatywnych cech. Kompletnie bez sensu, bo burak składa się właściwie z samych zalet. To jedno z najzdrowszych polskich warzyw i niestety – najbardziej niedocenianych. Tymczasem jest wyjątkowo wdzięczny w obróbce – można z niego zrobić jarzynkę do obiadu, barszczyk, sałatkę śledziową, wiosną chłodnik i botwinkę, wykwintne carpaccio czy coraz bardziej ostatnio popularny – zakwas. Burak jest słodki, soczysty, bardzo smaczny. Czemu więc tak rzadko go wykorzystujemy?
Warto nadmienić, że buraki mają długą i bogatą historię. Już w starożytności były wykorzystywane przez Greków i Rzymian, choć wtedy ceniono przede wszystkim liście tych warzyw, a korzenie uważano za mniej przydatne. W średniowieczu buraki trafiły na stoły w Europie Północnej i Wschodniej, gdzie szybko zdobyły popularność jako roślina odporna na trudne warunki klimatyczne. Polska tradycja kulinarna sięga po buraki od wieków.
8 objawów raka żołądka. Nigdy ich nie ignoruj Pilny komunikat GIS. Nie dodawaj tego do ciastaBuraki – właściwości zdrowotne
Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, takich jak:
- witamina C – która wspiera odporność,
- witaminy z grupy B – pomagające w funkcjonowaniu układu nerwowego,
- żelazo – niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek,
- potas – regulujący ciśnienie krwi,
- magnez – pomagający w walce ze stresem.
Buraki są bogate w przeciwutleniacze. Jednym z nich jest betaina, która chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami. Warzywo to ma właściwości przeciwzapalne i detoksykujące. Regularne spożywanie buraków może poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, wspierać zdrowie serca oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Magiczny sok z buraka
Coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, cieszy się sok z buraka. „W badaniach wykazano, że picie soku z buraków przeciwdziała uszkodzeniom wątroby, wywołanym przez różne substancje, w tym przez alkohol i leki” - mówi dr Marek Skoczylas (youtube.com/@MarekSkoczylasPL). Dodaje, że buraki działają dobroczynnie także na naszą florę jelitową: „Wykazują dosłownie magiczne działanie na naszych małych przyjaciół, których mamy w jelitach. W jednym z badań, na skutek 14-dniowego, codziennego spożycia soku z buraków, zaobserwowano wzrost korzystnych dla zdrowia szczepów bakterii, przy jednoczesnym spadku ilości bakterii patogennych”.
„Azotany, a także inne związki aktywne, które są w burakach, zwiększają elastyczność, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób serca” – mówi dr Skoczylas. „Dlatego też sok z buraka jest uznawany za naturalny, a co ważne, tani sposób na zapobieganie rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.
Przy omawianiu cennych dla zdrowia właściwości buraka, nie sposób pominąć kwestii istotnej w kontekście krwi. Buraki są uważane za warzywa o działaniu krwiotwórczym. Sok z buraka poprawia parametry krwi, a konkretnie – hemoglobiny. Preparaty opracowywane z wyciągu z buraka bogate są w kwas foliowy i żelazo, które wpływają na rozwój erytrocytów – czerwonych krwinek.
Przepis na wykwintne carpaccio z buraka
Jeśli nie przepadasz za burakami, a przekonują cię ich właściwości i chciałbyś jeść ich więcej, wypróbuj poniższy przepis. To coś zupełnie innego niż tradycyjny barszcz z uszkami, czy „buraczki” do mielonego. Carpaccio z buraka sprawi, że zakochasz się w tym warzywie!
Składniki:
- 2 średnie buraki,
- garść rukoli,
- 50 g sera feta lub koziego,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, owiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 st. C przez około godzinę, a następnie wystudź i obierz ze skórki,
- pokrój w cienkie plasterki, jak żyletka, i ułóż na talerzu w formie okręgu,
- na środku talerza ułóż rukolę,
- posyp buraki pokruszoną fetą lub kozim serem oraz posiekanymi orzechami włoskimi,
- polej całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym,
- dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!
Zobacz także:
Silne wsparcie dla mózgu i serca. Jedz je codziennie
Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł
Walczysz z cukrzycą? Jedz to, by unormować poziom cukru we krwi