Pacjenci.pl Żywienie Ten owoc sprzyja diecie. Czyści jelita i hamuje apetyt na słodkie
Fot. Freepik

Ten owoc sprzyja diecie. Czyści jelita i hamuje apetyt na słodkie

29 stycznia 2025
Autor tekstu: Wiktoria Wihan

Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!

Odchudzający owoc z Ameryki Środkowej

Pochodzi z ciepłych regionów Ameryki Środkowej, ma owalny kształt i brązowo-żółtą skórkę, która skrywa w sobie słodki miąższ. Sapodilla to owoc, który jest również znany pod takimi nazwami jak pigwica właściwa, sączyniec właściwy czy chico . Rośne na wiecznie zielonym, tropikalnym drzewie, na którym pierwsze owoce pojawiają się dopiero 5-6 lat po posadzeniu.

Owoce pigwicy wyrastają na 5-10 cm średnicy, charakteryzują się brązowo-żółtą skórką i kremowym miąższem o żółtej lub szarawej barwie. W środku znajdują się spore, czarne pestki. Wnętrze sapodilli jest słodkie i soczyste, w smaku porównywalne do toffi, melasy czy karmelu. Wiele osób wyczuwa w nim nuty naszej polskiej gruszki. Ten tropikalny owoc ma jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale również właściwości.

Sapodilla jest bogata w witaminy takie jak A, C i K, a także minerały jak wapń, potas, żelazo cynk czy magnez. Posiada mnóstwo antyoksydantów i błonnika pokarmowego. W naturalny sposób poprawia wygląd skóry, spowalnia starzenie, poprawia trawienie, a także chroni przed rozwojem przewlekłych chorób.

Zakazane połączenie. Gnije i fermentuje w jelitach, powoduje zaparcia, wzdęcia i zgagę
Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz

Nieocenione właściwości sapodilli dla zdrowia

Cenne wnętrze pigwicy skrywa w sobie mnóstwo witamin i minerałów , które pozytywnie wpływają na niemal cały organizm. Zawarta w niej witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego oraz pomaga w walce z infekcjami. Witaminy A, B oraz przeciwutleniacze wykazują właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią skórę, odpowiadają za jej zdrowy i promienny wygląd. Do właściwości sapodilli należy również spowalnianie procesów starzenia organizmu, a także ochrona przed rozwojem groźnych chorób, jak nowotwory , cukrzyca czy miażdżyca.

Pigwica doskonale sprawdzi się również jako naturalne remedium dla układu pokarmowego. Usprawnia procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Chroni również przed wzdęciami, na długo zapewnia sytość, a w dodatku hamuje ochotę na słodkie. Jej spożywanie zapobiega również nagłym skokom cukru we krwi i stabilizuje jego poziom.

Sapodilla wykazuje również działanie, które wspiera układ krwionośny i pracę serca. Obniża ciśnienie i pomaga uregulować cholesterol. Jednocześnie owoc ten może pomóc w bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych, a także wzmacnia wątrobę.

sapodilla.jpg
Fot. Canva/Dewi Susintara

Gdzie można kupić i ile kosztuje pigwica?

Choć pigwica jest owocem tropikalnym, w dzisiejszych czasach można ją dostać od ręki w wielu polskich marketach i dyskontach. W swojej ofercie posiadają ją jednak nie tylko duże sklepy, bo coraz częściej bywa w ofercie warzywniaków. W jej poszukiwaniach warto również zajrzeć do sklepów azjatyckich, które specjalizują się w egzotycznych owocach i warzywach. Sapodillę z powodzeniem zakupimy również przez internet. A co ciekawe, można dostać ją nie tylko świeżą, ale również w formie suszonej , która z pewnością przypadnie do gustu fanom bakalii.

Pigwica właściwa, z uwagi na swoją specyfikę, jest dosyć kaloryczna. Średniej wielkości owoc (180 g) to ok. 149 kcal. W kuchni znajduje szerokie zastosowanie — można jeść ją na surowo, suszoną; dodawać do deserów, koktajli i wypieków, a nawet dań mięsnych i owoców morza. Świetnie sprawdzi się również w domowych przetworach.

sapodilla (1).jpg
Fot. Canva/arttikstockphoto

Zobacz także:

3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!

Zima to najgorsza pora na spożywanie tych owoców. Lepiej poczekaj do wiosny

Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona

Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia
Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze
Obserwuj nas w
autor
Wiktoria Wihan
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko